Különös utakat jár be a Pécsről indult Nyolcak-tárlat

A Nyolcak című kiállítás kapcsán készült dokumentumfilm sikerének is köszönhetően műemléki felújítás vár Kernstok Károly nyergesújfalui villájára, így régi formáját megőrizve újulhat meg a magyar művészvilág fontos zarándokhelye.

hirdetés
Uránia Mozi

Az először Pécsett, majd bővített formájában a budapesti Szépművészeti Múzeumban bemutatott Nyolcak című kiállításhoz Szalay Péter rendezésében dokumentumfilm készült A Nyolcak nyomában címmel. Később önálló alkotásként is bemutatkozott, sikerrel – teltházzal – vetítették a 43. Filmszemlén és az alkotók szerint remény van arra, hogy mozivetítéseket is tartsanak belőle, illetve hogy a köztelevízió is műsorára tűzze. A rendező szerint speciális, hosszú távú forgalmazásról folynak megbeszélések.

Szalay Péter és Barki Gergely, a film két ötletgazdája, valamint a múzeum részéről Schilling Sára művészettörténész azt gondolta, a Nyolcak – azaz Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos – élete kapcsán végig kell járni néhány fontos – és nemcsak magyarországi, hanem külföldi, például párizsi – helyszínt. Így jutottak el Kernstok Károly nyergesújfalui villájába, amely szellemi műhelye volt a kornak.

“Nagyon jól fogadtak minket, megpróbáltuk életre kelteni a legendákat. Eljutottunk borospincékbe, az egyikben Ady Endre állítólag még egy verset is falra vésett. Felkerestük a Kernstok-villát, elég erős jelenete lett a filmnek, hogy pillanatnyilag milyen állapotban van” – mondta korábban a Balázs Béla-díjas rendező az MTI-nek.
A Szépművészeti Múzeumban bemutatott film kapcsán többen is felajánlották segítségüket a villa helyreállításában, amennyiben az épületet régi állapotában állítják vissza – mondta az MTI-nek szerdán Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere.

A Komárom-Esztergom megyei település képviselőtestülete csütörtökön hoz végleges döntést a villával kapcsolatban, de előreláthatólag elveti az új tervek szerinti, az épületben jelentős változásokkal járó felújítást. Az akadálymentesítésről szóló követelmények miatt például liftet kellene felszerelni a házban, amely “elvesztené régi varázsát”.

Nyergesújfalu városkép-rehabilitációs pályázat keretében 93 millió forintot nyert a felújításra, ehhez 60 milliót kellene hozzáadnia az önkormányzatnak. A település azonban előreláthatólag az örökségvédelmi felújítás mellett dönt csütörtökön, ez viszont azzal jár, hogy le kell mondania a 93 milliós támogatásról.A Nyolcak című kiállítás és a nagyszabású dokumentumfilm sikere nyomán azonban művészek és művészetpártolók is jelezték, hogy segítenék a villa helyreállításában. Mihelik Magdolna reméli, külső támogatók és mecénások, valamint a Kulturális Örökséghivatalnál (KÖH) elnyerhető pályázati források révén, ha nem is idén, de megvalósulhat a műemléki felújítás. “A Kernstok-rajongók is szeretnék, ha megmaradna az épület régi formája a régi illatokkal és hangulattal”.

A villa rossz állapota miatt jelenleg nem is látogatható. Az elmúlt évtizedekben működött benne kozmetikai szalon, fogorvosi műhely is, de hányattatásai ellenére igazán nagy átalakításokat nem végeztek benne a polgármester szerint. “Megvan a régi terasz, a padlástér is, Kernstok falócája, cserépkályhája és a nappali is ugyanolyan”.
A Nyolcak című filmet az alkotók jelenlétében pénteken délután levetítik Nyergesújfaluban, a film ezután külföldre megy: március 12. és 14. között a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben vendégeskedik.

Mivel mind a kiállítás, mind pedig a film nagy sikert ért el, Mihelik Magdolna szerint most nyílik a legjobb alkalom arra, hogy gyűjtésbe fogjanak és támogatókat szerezzenek a Kernstok-villa műemléki felújításához.

Nyergesújfaluban működik egy Kernstok-galéria, de ha sikerülne a villát felújítani, az épületben is helyet kapna egy kiállítóterem. A polgármester szeretne egy művésztelepet is létrehozni, ez annak ellenére is működhetne a villában, hogyha az műemléki felújításban részesül.

“Nyergesújfaluban még él a kultusz, még mindig itt van a Duna, itt vannak a pincék és a lovak” – fogalmazott.
Szalay Péter a műemléki felújítás hírével kapcsolatban az MTI-nek úgy fogalmazott, szándékuk volt, hogy a filmben bemutassák a “lappangó értékeket”, hogy milyen kincsek lapulnak a Nyolcak nyomában.

“Valószínűleg az utolsó pillanatban mutattuk be kameránkkal a villát, még nem vágtak bele a felújításba, amely alapvető változásokat hozott volna”. Mint mondta, a 61 perces – a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztiválon a legjobb tudományos ismeretterjesztő filmek között díjat nyert – alkotásban a nyergesújfalui villához hasonló állapotban lévő több épület is látható, például a szlovákiai Körtvélyesen lévő Lesznai-kúria villa. “A filmmel egy ügy mellé is álltunk” – hangsúlyozta a rendező.