Lassan és óvatosan nyitna az Egyesült Királyság, június 21-ig minden korlátozást törölnének

A nehéz kezdet után sikeresnek mondható az ország oltási kampánya, vissza tudták szorítani az új esetek számát, így elkezdhettek gondolkozni a nyitáson a harmadik hullám ellenére is. Az enyhülés ütemtervét hétfőn jelentette be Boris Johnson miniszterelnök – írja a 24.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

A miniszterelnök „óvatos, de visszavonhatatlan” lazítást akar elérni több fokozatban, úgy, hogy ne kelljen újból szigorítani. A nyitási ütemterv szerint:

Március 8-ától ismét mehetnek iskolába a gyerekek, újra engedélyezik a szabadtéri tevékenységeket két főig, ismét látogathatja az idősotthonok lakóit egy-egy kiválasztott rokon vagy barát.

Március 29-től két háztartásban élők hat főig ismét találkozhatnak a szabadban, lehet majd szabadtéren sportolni, megnyitnak a kosárlabda-, tenisz- és focipályák.

Április 12-től kinyithatnak a nem létfontosságú üzletek, a fodrászatok, a múzeumok és a könyvtárak, az állatkertek és a vidámparkok. Fogadhatják a sportolókat az uszodák és a konditermek, de továbbra sem gyűlhetnek össze többen. Temetéseket 30 főig, esküvőket legfeljebb 15 ember jelenlétével lehet majd tartani.

Május 17-től 30 főig szervezhetnek szabadtéri eseményeket (esküvőket is) és már bent is találkozhatnak két háztartás tagjai. Nyithatnak a mozik, a szállodák, a beltéri sportlétesítmények, persze távolságtartás mellett. A focistadionokba legfeljebb tízezer néző léphet be.

Június 21-től várhatóan minden korlátozást eltörölnek, és utolsóként megnyithatnak a szórakozóhelyek is.

Mindez persze a járványügyi adatokon múlik és nem a dátumokon.

A brit kormány egyébként januárban harmadszor rendelte el az ország lezárását, pedig akkor már egy hónapja oltottak. Ez a mutáció felfutásával lehet összefüggésben a cikk szerint.

A harmadik hullám pedig az új fertőzöttek és a halálesetek számában is a legdrasztikusabb volt, és bár mostanra az intézkedések hatására csökkent az esetszám, még mindig napi 10 ezer körüli új fertőzöttet regisztrálnak, összesen több mint 4 millió esetet tartanak nyilván, és 120 ezer haláleset köthető a koronavírushoz az országban.

Eddig egyébként a lakosság harmada, 17,5 millió ember már megkapta legalább az első oltását, mint írja a 24.hu, a tervek szerint július végéig a 66 milliós ország felnőtt lakossága megkaphatja az első oltást, mely egy hónappal korábbi cél az eddigi tervhez képest.

Egyelőre az utazási korlátozások feloldásáról még nincs szó.

További részletek ide kattintva olvashatók.