LMP: álljanak ki a megye országgyűlési képviselői a PTE autonómiája mellett

Dr. Kóbor József (b) és Keresztes László Lóránt az online sajtótájékoztatón

Online sajtótájékoztatót tartott ma az LMP két pécsi politikusa, Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője, és Kóbor József, pécsi önkormányzati képviselő. A fő téma az egyetemi “modellváltás” volt, melynek során sok más hazai felsőoktatási intézmény mellett a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba kerül.

hirdetés

Keresztes ezzel kapcsolatban a következőket mondta el:

  • A modellváltás kiszervezést jelent, magánegyetemek jönnek létre.
  • Az egyetemek fejlesztéséhez nincs szükség a kiszervezésükre.
  • A modellváltó egyetemek, a pécsi is, politikai irányítás alá kerülnek, hiszen az intézmények nem szólhatnak bele az alapítványok kuratóriumainak összetételébe.
  • Kormányhoz közeli emberekkel rakják tele a kuratóriumokat, ami az egyetemi autonómia semmibe vétele.

Mindezek miatt a képviselő azt javasolja, hogy a megye és a város országgyűlési képviselői – ellenzékiek és kormánypártiak együtt – nyílt levélben álljanak ki a PTE autonómiája mellett, követeljék, hogy a szenátus jogkörei biztosítva legyenek minden fontos kérdésben, és hogy a kuratórium tagjait a szenátus delegálja.

Kóbor József indokoltnak tartaná a modellváltás kapcsán a városi magisztrátus összehívását, mert az eddigi önkormányzati megszólalások szerinte nem voltak elégségesek a témában. A magisztrátust három éve hívta életre az önkormányzat, az egyetem és a püspökség, a testület e három intézmény vezetőiből áll.