London nem akarja meghosszabbítani a Brexit utáni átmeneti időszakot

London nem kívánja meghosszabbítani a brit EU-tagság január végi megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos – az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítására szolgáló – átmeneti időszakot, sőt már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni az erről szóló tárgyalásokat az EU-val – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett tárgyalási javaslatcsomagban.

A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás.

A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak „korlátozott, de elégséges” időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére.

A dokumentum leszögezi ugyanakkor, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy folytassa-e a tárgyalásokat.