Ma van a magyarországi német önkormányzatok napja

Hazánkban 1996 óta ünneplik a magyarországi német önkormányzatok napját, melyre minden évben január második hétvégéjén kerül sor. Ilyenkor általában a közösség több száz tagja gyűlik össze, hogy megnézze a nívós kulturális műsort. Sajnos 2022-ben erre a járvány miatt csak később kerülhet sor…

A németek a mai Magyarország második legnagyobb nemzetisége a romák után: becslések alapján számuk mintegy 200 ezer főre tehető, a 2011-es népszámláláson közel 186 ezren vallották magukat német származásúnak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az összeírtak 23 százaléka élt ekkor a Dél-Dunántúlon. Az ország és Pécs mindenkori vezetői is büszkék a sokszínűségre, melyet többek között a különböző népcsoportoknak köszönhetnek, ez számos alkalommal hangsúlyt kapott már.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (németül: Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen, LdU) a hazai német nemzetiség országos érdekképviseleti szervezete, melyet 1995. március 11-én alapítottak. Az első testület döntött 1996-ban arról, hogy minden év második szombatján gálaműsorral, védnöki beszédekkel és magas kitüntetések átadásával tartja meg a januári ünnepnapot.

A rendezvényt évente, felváltva a pécsi Kodály Központban, vagy a budapesti Kongresszusi Központban tartják. Idén, a világjárványra tekintettel június 18-ára tették át a programot. Tavaly a programot online formában tudták csak megszervezni, szintén a pandémia miatt.

Kiemelt képünk a pécsi Nemzetiségi és Civil Irodában készült, a Zentrum.hu és az MNOÖ közös vándorkiállításán, melyről EBBEN a cikkben tettünk említést.