Magyar filmet díjaztak a montreali filmfesztiválon

Szász Attila filmje, A berni követ nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját – adta hírül az MTI.

hirdetés
Uránia Mozi

A díjakat hétfő este osztották ki, az elismerést az alkotók nevében a montreali magyar tiszteletbeli konzul, Szentmihály Gyula vette át – közölte a Magyar Televízió Zrt. az MTI-vel.

A tévéfilmnek Montrealban volt a nemzetközi premiere, a három, csaknem teltházas vetítésen a rendező személyesen válaszolt a közönség kérdéseire.

Az alkotás megtörtént eseményt, az 1958-as svájci magyar túszdrámát dolgozza fel: 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre és túszul ejtette a nagykövetet. Az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki.

A nagykövetet Kulka János, a két túszejtőt Szabó Kimmel Tamás és Kádas József alakítja. A további szerepekben mások mellett Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter és a magyar származású svájci színész, Laszlo I. Kish látható. A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta.

A fesztivál hivatalos versenyprogramjában 37 nagyjátékfilm versenyzett, közülük 18 az elsőfilmesek versenyében. A mustrán összesen 74 ország 350 filmjét mutatták be.

Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film elismerést, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták.
A berni követ a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, a filmet februárban már bemutatta a közmédia.