Máig kellett volna aláírni az új jogviszonyszerződést, sok egészségügyi dolgozónál betelt a pohár

17 szakápoló felmondott a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályán, hazai kórházi dolgozók százai tiltakoznak a jogviszonymódosítás ellen, kétségbeesett orvosok fakadnak ki a közösségi médiában. A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén, talán a lehető legrosszabbkor látszik összeomlani a nyomás alatt az egyébként is ingatag lábakon álló ellátási rendszer. Mindennek oka pedig a 2020. évi C. törvény az egészségügyi szolgálati jogviszonyról, melyet tavaly októberben fogadott el a kormány és március 1-ig kellett volna aláírnia minden érintettnek. 

hirdetés
Uránia Mozi

Nagy bizonytalanságot keltett az egészségügyi ágazatban dolgozók körében az októberben megjelent, az új jogviszonyról szóló törvény, mely habár a munkaügyi feltételeket volt hivatott rendezni, úgy tűnik, csak még nagyobb káoszt okozott.

Például az okozza a problémát, hogy habár rendre áldatlan állapotok közt kell dolgozniuk, megfelelő eszközök és fejlesztések nélkül, ráadásul az új szerződések sokszor nem tartalmazzák az alapilletményen felüli pótlékokat és bérkiegészítéseket sem.

A Magyar Orvosok Szakszervezete korábban arra hívott fel minden egészségügyben dolgozót, hogy aki teheti, ne írja alá ebben a formában a szerződést. A szakszervezet szerint még az utolsó pillanatokban is kormányrendeletek és az Országos Kórházi Főigazgatóság utasításai módosítják a dokumentum feltételeit. A szakszervezet arra figyelmeztet, hogy „a helyben kiharcolt kedvezményeket ahogy adják, az aláírás másnapján el is vehetik egyetlen tollvonással.”

A HVG.hu információi szerint a fővárosi Szent Imre Kórház dolgozói közül hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket, a 444.hu arról számolt be, hogy 17-en már fel is mondtak.

Mint a HVG cikkében szerepel, más intézményekből is távoznak dolgozók, azonban a pontos számokról egyáltalán nincs információ, pedig kérdezték többek közt a Magyar Orvosok Szakszervezetét és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is.

Szegeden a Telex.hu híre szerint több száz egészségügyi dolgozó tiltakozik az új szerződés aláírása ellen, ez a helyi orvos például a Facebook-on is hangot adott véleményének:

Kiemelt képünk illusztráció.