Marad a benzinárstop, de új intézkedésekkel segíti a kormány a kisebb kutakat

A kormány hat gyors intézkedést hozott megsegítésükre – jelentette be Facebook-oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Mint olvasható György László bejegyzésében, az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytattak a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel. Egyetértés volt abban, hogy a benzinárstop marad, de a kormány „megismerve és megértve” a kutak helyzetét, hat intézkedést hozott:

  • Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázatnál. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankolóautomata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisebb kutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

Az egyeztetések folytatódnak.


Korábbi cikkeink a témában:

Bezárási hullám indulhat a benzinkutakon

Benzinárstop: van olyan kút, ahol legfeljebb 10 litert lehet csak tankolni

Benzinárstop: kiélezett a helyzet, korlátozások és kútbezárások jöhetnek