Mecseki Srácok – vélemény: Felfelé

„Hát akkor nincs más megoldás, körül kell nézni Pécsett. Talán a szemünknek hiszünk. El kell menni a Déli Ipari Parkba, és megnézni, hogy jönnek mennek a munkagépek, forognak a markolók, jönnek a daruk” – írja a Mecseki Srácok.

Ha valaki megnézi a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait a cégek által indított beruházásokról, olyan számokat láthat, hogy első pillantásra alighanem meg kell dörzsölnie a szemét. Országosan sem semmi a növekedés, de Baranya még ezt is túlszárnyalja jócskán. Igen, Baranya. Igen, Pécs. Az, amelyikről mindig azt halljuk, a leszakadt, elmaradt, a semmi. Lassan át kell gondolni ezt az érvelést, már persze annak, aki lépten-nyomon hangoztatja.

Persze, tudom, erre is lehet válaszolni: ezek csak számok. Statisztika, amit a közismert mondás szerint bárhogy lehet forgatni.

Hát akkor nincs más megoldás, körül kell nézni Pécsett. Talán a szemünknek hiszünk. El kell menni a Déli Ipari Parkba, és megnézni, hogy jönnek mennek a munkagépek, forognak a markolók, jönnek a daruk. Épül két nagy gyárépület, bővül egy harmadik, a közelben, a reptérnél is üzem épül, már a második. A város másik ipari parkjában is bővít egy cég, de körbe lehet nézni máshol is. Van mit.

És immár nem csak várunk egy-egy nagy világcégre, hanem itt vannak. Már épül a dél-koreai Hanon gyára, a német thyssenkrupp pedig világosan közölte a napokban, szeptemberben ők is elkezdik építeni az üzemüket Pécsett. Olyan cégről van szó, amelyikről tudjuk, nem a levegőbe beszél.

Sőt, ha általánosságban nézzük: olyan cégekről van szó, amelyeket a világ bármely részén tárt karokkal várnának, komoly verseny van azért, hogy ott telepedjenek le, ott építsenek gyárat, élénkítsék a gazdaságot. De mégis Pécset választották. Nyilvánvalóan nem véletlenül, ilyen szinten már csak az számít, megéri-e, jó befektetés-e egy lépés. A cégek már szavaztak, szerintük Pécsre megéri jönni.

Lehet, ők jobban hisznek a városban, mint az itt élők közül páran. Tudom, manapság csak az menő, ha mindent szidunk, mindent rossznak állítunk be, de mégis jobb lenne, ha inkább kicsit kihúznánk magunkat. Sok még a munka, nem kérdés, de már elindultunk. S ez az út felfelé visz, a tények ezt mutatják, még ha egyesek le is akarják tagadni.

Hirdetés