Lebonthatják a huszonöt emeletes szellemházat

A pécsi önkormányzat Közigazgatási Szolgáltató Központot hozhat létre a több mint két évtizede üresen álló toronyház helyén. A város erről a csütörtöki közgyűlés folyamán döntött.

hirdetés

Az IMS-technológiával épült, s több mint húsz éve lakatlan huszonöt emeletes épületet néhány évvel ezelőtt adta el az önkormányzat a Grupo Miltonnak, egy több, nagy értékű városi ingatlant is magában foglaló csomagban.

A házzal kapcsolatban nagyszabású terveket jelentettek be a spanyolok, ám az elképzeléseikből végül nem valósult meg semmi. Az önkormányzat időközben a szomszédos Megyeri téren elindult társasházépítés leállítása érdekében – a lakossági tiltakozásnak eleget téve – pályázatot írt ki a Megyeri tér, valamint a Steinmetz tér alá építendő mélygarázsra.

A tenderen az Öresund Kft. győzött, amellyel egy közös projektcéget alapított a város Szigeti Garázs Kft. néven 2010 tavaszán. Ez utóbbi társaság feladata lett a beruházás lebonyolítása, s a parkolóház majdani üzemeltetése.

A város azonban már akkor úgy számolt, hogy csak abban az esetben érdemes a projektet elindítani, hogyha a Magasház is élettel telik meg, s így kihasználttá válhat maga a garázs is.

A szellemház hasznosítása kapcsán már korábban is felmerült az a lehetőség, hogy az épületbe közigazgatási szervek települjenek. A jelenlegi városirányítás szerint a kormányzati törekvésekkel is összhangban van az úgynevezett egyablakos közigazgatás megvalósítása, az államigazgatási és önkormányzati szervek, valamint a kapcsolódó közszolgáltatási funkciók letelepítése.

Az érintettek meghallgatását követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte: megfelelő a helyszín egy ilyen központ létrehozására, hiszen jól megközelíthető, s mélygarázs is található itt, lenne hát mód az egyablakos ügyintézésre, így többek között a tisztiorvosi szolgálattal kapcsolatos ügyeket, vagy az okmányirodai teendőket is lehetne itt intézni. A városvezető szerint a Magasházat elbontanák, majd a helyén két épületet húznának fel.

A nagyobbik otthont adhatna a közigazgatási szerveknek, míg a kisebbik egyfajta kiszolgáló iroda- és szolgáltatóház lenne, amelyikben közjegyző, ügyvéd, tervezőiroda, bank és posta mellett étterem és élelmiszer-áruház kapna helyet.

Ehhez a Magasházat az Öresund Kft. érdekeltségi körébe tartozó társaságok, a Norrlandiq Vagyonkezelő Kft. (amely az Öresund tulajdona), valamint a Municipio Kft. (amely a Szigeti Garázs Kft. 52%-os és az Öresund Kft 48%-os tulajdona) vennék meg.

A bontás és az építés költsége nem terhelné a város kasszáját, hanem 30 évre bérleti szerződést kötnének a létrehozandó két épületre, amelyeknek 70 százalékos tulajdonjoga a bérleti idő letelte után visszakerülne a városhoz. A bontás akár már ebben az évben megtörténhet, a jelenleg használt önkormányzati, állami ingatlanokat pedig értékesítenék.

A MSZP-frakció vezetője, Tóth Bertalan szerint régi terv a kormányzati központ létrehozása, s éppen az erre vonatkozó garanciák miatt utasították el korábban is, s jelenleg is az a fő probléma, hogy nincs írásos garancia erre. Szerinte a befektetőnek nincs kockázata, ám az önkormányzat kezességet vállal a projekt finanszírozására, s a magáncégnek kedvez a beruházás, ezért elfogadhatatlan a projekt.

Frissítve (16:11)

Keresztes László Lóránt (LMP) a döntést meghozó közgyűlésen abbéli félelmének adott hangot, hogy bírni fogja-e Pécs a beruházás következtében keletkező kiadásokat. Elmondta: hosszú távú és komoly kötelezettséget vállal a város a mostani döntéssel, ezért további megfontolásig elhalasztaná a határozatot.

Csizi Péter alpolgármester azt mondta, az ellenzéki felvetések, s Tóth Bertalan kérdései egyelőre nem időszerűek, mert a részletekkel kapcsolatban később, pontról pontra állapodnak meg a befektetőtárssal. Jelezte: sok kérdésben még többször döntenie kell az önkormányzatnak, egyelőre csak arról kell dönteni, hogy mi legyen a Magasház sorsa.

Gyimesi Gábor azt mondta: nem támogatják a döntést, mert harmincéves kötelezettséget vállal a város. Kővári János (ÖPE) szerint már nagyon itt van az ideje, hogy történjen valami a szellemházzal, ezért élni kell a mostani lehetőséggel. Páva Zsolt a félelmekre válaszul elmondta: ha sikerül a költözés több, nagy értékű ingatlan szabadul fel. Ezek bevételei alkalmasak lesznek az új épületek bérleti díjainak rendezésére. “Mindenki számára nyilvánvaló az is, hogy ez az épület már nem sokáig állhat így; nem tudunk neki funkciót adni. Most adott egy lehetőség, van mögöttünk kormányzati támogatás. Minél tovább húzzuk a dolgot, annál nehezebb lesz a megoldás” – összegzett a polgármester.

A közgyűlés több ellenzéki módosítással fogadta el a Magasházról szóló előterjesztést.

Hirdetés

Comments are closed.