Megszabadul a város a Mecsekbusztól

Ismét közvetlen városi tulajdonba kerülhetnek a két évvel ezelőtt az önkormányzat és a Pécs Holding Zrt. tudta nélkül külső cégbe kiszervezett pécsi autóbuszok. Az is eldőlt, hogy február végéig a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. is távozik – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester.

Amint arról már többször beszámoltunk korábban, a város ismét saját kézbe szeretné venni a pécsi közösségi közlekedés üzemeltetését, s új autóbuszok beszerzéséről is maga szeretne gondoskodni.

Az eredeti szándékot csak segítette, hogy néhány hónappal ezelőtt a PK kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. bejelentette: felmondja a közte és a Pécs Holding Zrt. között három éve köttetett szindikátusi szerződést. Ennek okai között többek között az szerepelt, hogy a külső cég képtelen volt tartani magát ígéretéhez, s nem tudta lecserélni a pécsi buszparkot 2010. december 31-ig, s kiszervezte a pécsi buszokat a társaságból.

A pécsi városvezetés már hivatalba lépésekor megfogalmazta: nem ért egyet a Mecsekbusz azon lépésével, amellyel az önkormányzat és a holding háta mögött egy külső cégbe, a PK Busrent Kft.-be szervezte ki a pécsi autóbuszokat. Az akció miatt Páva Zsolt polgármester büntetőfeljelentést is indított akkoriban.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, jelenleg komoly tárgyalások folynak a korábbi rendszer visszaállításáról. Abban a városháza és a Mecsekbusz illetékesei már megállapodtak, hogy a buszok visszakerülhetnek közvetlen városi tulajdonba, emellett a Mecsekbusz lemond a PK Zrt.-ben megszerzett 49,5 százalékos részvénycsomagjáról is.

Korábban a cég egymilliárdos tőkejuttatásért cserébe kapta meg a várostól a tulajdonrészt és a menedzsmentjogokat. Hogy most mennyibe kerülhet a régi rend helyreállítása, s a buszok visszaszerzése a városnak, azt Nagy Csaba egyelőre nem tudta megmondani. Mint kifejtette: hosszas, többek között a járművek karbantartását is érintő tárgyalásokat folytatnak a felek, s ezek végén, februárban lehet konkrétabban nyilatkozni az átadás-átvétel pénzügyi vonzatairól.

Nagy Csaba mindenesetre úgy fogalmazott: a város számára előnyösen végződhet az ügy, hiszen tisztázni kell például azt is, hogy a Mecsekbusz jogosan mondta-e fel a szindikátusi szerződést.

Az is bizonyossá vált, hogy a PK a jövőben így alkalmassá válik a közösségi közlekedés üzemeltetésére, azaz az újonnan alapított Tüke Busz Zrt. feladatának meghagyják az új pécsi buszok megvásárlásával, biztosításával kapcsolatos tevékenységeket. Nagy Csaba elmondta: a jelenlegi állomány jó része cserére szorul. Hogy a teljes buszparkot lecserélik, az azonban közel sem biztos. Minderről a későbbiekben dönt a városvezetés.

Frissítve (péntek, 09:03 )

Rossz műszaki állapotban vannak a pécsi buszok, már a menetrend is veszélyben került – számolt be a Pécs TV. Több vonalon ritkábban járnak, mint ahogy az a kiírásban szerepel. Az elmúlt időszakban ugyanis annyi jármű robbant le, hogy nem tudja pótolni őket a Pécsi Közlekedési Zrt. A társaságnál már azon is gondolkodnak, hogy máshonnan bérelnek buszokat.

A tudósítást ide kattintva tekintheti meg!

Hirdetés