Merkely: májusban lehetne lazítani, ha két hónapon belül beoltanák a lakosságot

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádióban ma arról beszélt, előnyt jelent Magyarország számára, hogy már öt engedélyezett vakcina is van hazánkban – számolt be a HVG.

hirdetés
Uránia Mozi

A rektor szerint folyamatosan nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban. Merkely elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem orvosainak 99, 9 százalékát már beoltották, de a szakdolgozók 87 százaléka is túl van már a vakcina beadásán. Kollégái csütörtöktől vasárnapig több, mint 15 ezer, idősotthonban dolgozó, és lakó embert oltanak be, és várják a következő feladatokat is.

az oltásnak semmi szövődménye nincs, és a legjobb megoldás, hogy a védettséget egyéni, családi és nemzeti szinten megszerezzék az emberek

– hangsúlyozta Merkely.

A szakember szerint, ha két hónapon belül be lehetne oltani a lakosságot, akkor májustól mindenki biztonságban lehetne idehaza. Azt is elmondta, hogy az oltóanyagok sokasága – már öt különböző is engedéllyel rendelkezik idehaza – többletlehetőséget jelent a vírus elleni küzdelemben.

Merkely Béla fontosnak nevezte az oltással kapcsolatos bizalmat is. Hangsúlyozta: az oltás volt az az orvosi felfedezés, amely a legtöbb életet mentette meg a világon. Emlékeztetett arra, száz évvel ezelőtt szinte minden családban volt olyan gyermek, aki valamilyen fertőzés miatt meghalt – írta meg a hvg.hu.