Elképesztő a szakadék, ha Baranya két különböző falujában próbálunk az emberek pénztárcájából vásárolni. A falvak és városok között is óriási eltérések vannak. A legszegényebb és a leggazdagabb település között közel évi hárommillió forint a különbség.

Kökényben és Kozármislenyben háromszor annyit költenek vásárlásra, mint Vajszlón vagy több kis baranyai faluban – derül ki a Gazdaságkutató Zrt. kutatási eredményéből. A gazdaságkutató szerint 2016-ban az egy főre jutó vásárlóerő 1,2 millió forint volt átlagosan.

Baranyában a Dráva menti és az ormánsági települések a legszegényebbek, de sok ilyen település van komló és Szigetvár környékén is. A legjobb helyzetben a kozármislenyiek és a kökényiek vannak, továbbá több Pécsvárad és Mohács környéki sváb falu is a gazdag települések között van.

A feketével jelölt helyeken alig van pénz vásárolni. A kékkel jelölteken fejenként 1,6 milliót is el tudnak költeni egy évben. A legtöbb szegény településen még bolt és kocsma sincs, addig a gazdag falvakban számtalan élelmiszerüzlet, italbolt, pékség és kávézó működik.

Az életminőség egyik fontos szegmense a vásárlóerő. Minél több árut és szolgáltatást tud megvásárolni a lakosság, annál több kiskereskedelmi egység, étterem, szórakozóhely lesz helyben, s egyre több kulturális, egészségügyi, oktatási és egyéb szolgáltatót tud fenntartani egy-egy település. Ezek pedig önmagukban is növelik a foglalkoztatást, ami tovább javítja az életminőséget – olvasható a GKI kutatásában.

Az egy főre jutó vásárlóerő 280 településen nem haladta meg a 800 ezer forintot sem, míg 558 településen 800 ezer és 1 millió között volt az átlag. Kiemelkedő 189 település és 12 budapesti kerület helyzete, ahol 1,6 millió forintnál is nagyobb volt az egy főre jutó vásárlóerő.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Hány falusi vásárol a pécsi,kozármislenyi boltokban?Valszeg sokan.Mi is ,pedig nem ott lakunk,csak napi szinten dolgozunk.

Comments are closed.