Minden gyerek kapjon ajándékot! Idén is lesznek Pécsett karácsonyi adománygyűjtések

Évek óta zajlanak adománygyűjtések a városban, karácsony környékén pedig még inkább megugrik ezek népszerűsége. Összeszedtük, idén mely pécsi intézmények és egyesületek segítenek a rászorulóknak. Mutatjuk, a teljesség igénye nélkül. 

Mit érdemes tudni a karácsonyi jótékonysági akciókról?
A dobozokba vagy ajándékcsomagokba játékokat, könyveket, kreatív eszközöket, plüssfigurákat, kozmetikai szereket, tartós élelmiszert, ruhát érdemes például tenni. Romlandó vagy veszélyes dolgokat semmiképp se helyezzünk el bennük! A második alapszabály, hogy minden esetben tüntessük fel, fiúnak vagy lánynak szánjuk a csomagot, illetve milyen korú gyereknek ideális az ajándék.

A Csorba Győző Könyvtár cipősdoboz-akciója

A gyűjtést ismét a Kémes az Ormánságért Egyesülettel összefogva szervezi az intézmény. A felajánlásra érkező cipősdobozokat november 15-től fogadják. További információ ITT.

Hová vigyem a cipősdobozomat? A Tudásközpont épületének földszintjén, a regisztrációs pultban, vagy bármely Csorba Győző fiókkönyvtárban leadható. A fiókkönyvtárak a következők: Apáczai Csere János Fiókkönyvtár (Apáczai körtér 1/D), Belvárosi Fiókkönyvtár (Király u. 9.), Csipkefa Gyermekkönyvtár (Bajcsy Zs. u. 10.), Kertvárosi Fiókkönyvtár (Honvéd tér 1.), Minerva Fiókkönyvtár (Veress E. u. 6.), Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár (Nagy Jenő utca 24.).

Meddig? December 12-ig.

A pécsi önkormányzat gyűjt a rászoruló gyerekeknek

A városi önkormányzat cipősdoboz-akciót hirdet, melynek kedvezményezettjei rászoruló pécsi gyermekek lesznek. A csomagba kerülhet új, vagy használt, de kiváló állapotú játék, ruha és könyv. Ezen felül szívesen fogadnak tisztálkodószereket, édességeket, vagy akár tartós élelmiszereket is.

Hová vigyem a cipősdobozomat? A dobozokat az alábbi helyeken gyűjtik: a Nemzetiségi Irodában (Széchenyi tér 1.), a Területi Szociális Központokban (Dobó István u. 89., Sarolta u. 2., Esztergár L. u. 19.), illetve az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központban (Anikó u. 5., Tüzér u. 7.).

Meddig? December 10-ig.

Karácsonyi adománygyűjtés a Cella Septichora Látogatóközpontban

A Baptista Szeretetszolgálat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. szervez közös karácsonyi adománygyűjtő akciót a Cella Septichora Látogatóközpontban, ahol november 26-től december 19-ig várják a meglepetéseket (megunt, de jó állapotú játékok, könyvek) a rászoruló gyermekek számára. Az adományokat cipősdobozban várják, a dobozon jelezve, hogy hány éves, fiú vagy leány gyermeknek szánják. Még több részlet ITT.

Hová vigyem a cipősdobozomat? A Cella Septichora Látogatóközpontba, a Sétatérre.

Meddig? December 19-ig.

Nemzetek Karácsonya Jótékonysági Koncert

A régebben keletkezett dallamok mellett modern karácsonyi dalok is elhangzanak december 14-én, melyekkel a nemzetek sokszínűségét mutatják be. A jegyvásárlásból és adományokból befolyó összeget a Pécsi Gyermekklinika javára ajánlják fel. Több információ ITT.

Mikuláscsomagokat gyűjt az Élmény Tár

Az Élmény Tár esélyteremtő közösségi tér, amely hátrányos helyzetű gyerekek érdekeit képviseli. A hozzájuk járóknak szánják a meglepetést, a csomagokba a következőket kérik tenni: 1 tábla finom tejcsokoládé, 1 Mikulás-figura, 1 mandarin, 5 szaloncukor, 1 szelet csokoládé, 1 kisebb csomag valamilyen cukorka, 1 kedves üzenet a Mikulástól.

Hová vigyem a csomagomat? Nyitvatartási időben a Partisan Caféba (Széchenyi tér 15.), a Doboz Mozgásközpontba (Fejér Lipót u. 3.), a Nappaliba vagy a Reggelibe (Király u. 23-25.).

Meddig? November 30-ig.

A Mosolymanó Jótékonysági Központ családjai is várják az ünnepet

A nehéz anyagi helyzetben lévő szülők számára nagyon nehéz, sokszor szinte lehetetlen feladat örömet okozni karácsonyi ajándékokkal a gyerekeknek, holott a rászoruló kicsik is várják a Jézuskát, és nagyon boldogok akár csak egy-egy kisebb meglepetéstől. A pécsi regisztrált családok ezért kérésekkel fordulhattak a jótékonysági központhoz, melyeket az önkéntesek adománygyűjtéssel meg is próbálnak teljesíteni az ünnepek előtt. Minderről a közösségi oldalukon érdemes tájékozódni. ITT például leírták, milyen típusú jótékonysági akciókat terveznek karácsony előtt.

Pécsi kollégisták a kórházban fekvő gyermekekért

A Pécsi Kodály Zoltán Kollégium diákönkormányzata is adománygyűjtésbe kezd az ünnep előtt. Az ajándékcsomagokat a kollégium épületében lehet leadni december 20-áig. Kérik, hogy legyen benne: játék, készségfejlesztő eszköz, írószer, iskolai felszerelés, könyv, némi édesség, illetve egy kedves üzenet.

Folytatódik az Add Tovább

A csodás kezdeményezés elindítói évek óta gyűjtenek nehéz körülmények között és gyermekotthonban élők számára, meghatározott kívánságokat teljesítve. Korábban ITT írtunk róla. Szintén gyermekotthonban lakó fiatalok adventjét szeretnék szebbé tenni a hazai virágárusok, akik koszorúgyűjtésbe kezdtek.

Egyházak a rászorulókért

Szeretetdobozokat gyűjtenek gyerekek és családok számára a Magyar Református Szeretetszolgálatnál, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász pedig az idei évben Angyalbatyu néven indította el már jól ismert cipősdoboz-akcióját. Rengeteg cipősdoboz-akció van a Baptista Szeretetszolgálat rendezésében, az ország minden részén. A gyűjtési pontok listáját IDE kattintva találhatjuk meg.

Természetesen más egyházak is szerveznek karácsony előtt hasonló kampányokat, érdemes böngészni kicsit a honlapok között.

A sokat jótékonykodó Michelisz Norbert a baptisták cipősdoboz-akcióinak nagykövete (Forrás: ciposdoboz.hu) 

Nem csak cipősdobozokban adakoznak a pécsiek…

A városban egyéb adománygyűjtések is vannak karácsony közeledtével. A pécsi Egyedülálló Szülők Klubja például a CSGYK akciójához szeretne hozzájárulni: tagjaik összedobják a rászoruló gyermekeknek szánt holmikat és december 6-ai Mikulás-ünnepségük előtt adják le azokat.

Sok-sok klassz cucc cserél gazdát mindig a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Pécsimami által rendezett baba- és gyermekholmibörzéken, de nyilván sosem sikerül minden egyes darabot eladni. Szerencsére sokan vannak az árusok között, akik ilyenkor jó célra ajánlják fel a megmaradt dolgokat.

A pécsi Eurakvilo Alapítvány már 10 éve segíti a helyi gyermekklinika onkohematológiai osztályának munkáját. Idén karácsony előtt számukra is gyűjtenek, méghozzá adventi koszorúk árusításán keresztül: