Minden információ egy helyen a személyi kedvezményről

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadóból vehető igénybe. De hogy ki jogosult erre, ki állíthatja ki az igazolást, illetve annak mit kell tartalmaznia, az rövid összefoglalónkból kiderül.

Ki jogosult személyi kedvezményre?

Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékot vagy fogyatékossági támogatást kap, és jogosultságát külön jogszabály alapján állapították meg.

hirdetés

Ki állíthatja ki az orvosi igazolást?

A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

Mit kell tartalmaznia az orvosi igazolásnak?

  • A súlyosan fogyatékos személy személyazonosító adatait (név, születési hely és születési idő, anyja születési neve), lakóhelyét, adóazonosító jelét.
  • Az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát.
  • A súlyos fogyatékosság jellegét (végleges vagy ideiglenes).
  • Ideiglenes igazolásnál annak hatályát.
  • Az igazolás kiállításának dátumát.
  • Az igazolást kiállító szakorvos, háziorvos aláírását.

Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2019-ben, adatot kell szolgáltatniuk 2020. január 31-ig. Az ehhez szükséges nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető ide kattintva, és kizárólag elektronikusan nyújtható be.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés
Hirdetés