Müller Cecília: az itt élő külföldiek is kaphatnak oltást

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Íme néhány fontos bejelentés az operatív törzs mai sajtótájékoztatójáról.

hirdetés
Uránia Mozi

Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentette: várhatóan a tajszám nélküli, Magyarországon élő külföldiek is kaphatnak oltást, ugyanis van elég vakcina, nekik is jut belőle, csak regisztrálniuk kell, amit keddtől megtehetnek.

A szennyvízadatokról is beszélt: a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége a korábbi csökkenéshez képest a múlt héten stagnált, mint mondta, néhány városban (Budapest, Debrecen és Szolnok) enyhe emelkedés, de Egerben, Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron és Tatabányán enyhe csökkenés látszik.

A 16–18 év közötti korosztály után (akiket május 10-től oltanak) a még fiatalabbak számára is elérhetővé válhatnak a vakcinák, mivel a Pfizer engedélyezteti a 12–15 év közötti korosztály számára is a készítményét. Ezt a kérvényt az amerikai gyógyszerügynökséghez már benyújtotta a vállalat, most pedig az európai ügynökségnek (EMA) is.

Egy jó hírt közölt az édesanyákkal Müller Cecília: a kicsi gyermekek ismét bevihetik az oviba, bölcsibe személyes tárgyaikat, plüsseiket, és akár a nyunyóka is mehet velük. Azt kéri a szülőktől, gondoskodjanak ezek tisztításáról. (Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a főorvos nyunyókás bejelentése után nevetve azt mondta, „nehéz ez után megszólalni”, majd folytatta a kérdések ismertetésével.)

Hirdetés