NDK-s úttörő bicska, tejeszacskó, és szódásszifon került elő a földből

Több, mint százéves szemétben turkálnak a középiskolások Bicsérden, ugyanis a Pécsi Tudományegyetem régészeti táborának tagjai egy földdel betemetett szeméttárolóból igyekeznek az adott kor jellegzetességeire következtetni.

hirdetés
Uránia Mozi

A középiskolások ásatásokat végeznek, majd a leleteket biológiai és kémiai vizsgálatoknak vetik alá, s teljesen kielemzik azok lebomlási mutatóit. A háznál rengeteg leletre számítanak, ugyanis két évvel ezelőtt a kert felásása közben az új tulajdonos már jó pár láda “kincset” talált. Többek között régi cipők, NDK-s úttörő bicska, tejeszacskó, fejszedarab, és szódásszifon került akkor elő a földből.

A munka úgy zajlik, mint egy igazi ásatáson. Először kutatóárkokat alakítanak ki, majd talajtani vizsgálatokat végeznek. Ezután átszitálják a földet, hogy az apróbb leletek se vesszenek kárba.

[iframe id=65890 ]

– Többek között egy egykori Pannonia sörösüveg darabját találtuk meg. A sör még a Hirschfeld-sörgyár idejéből való és rajta van Pécs város címere is. Az ereklye a két világháború közötti időszakból való – magyarázza Pásztor Andrea a Janus Pannonius Múzeum történésze.

Az egész tudományos játékkal a szervezők célja az, hogy a fiatalok maguktól jöjjenek rá a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.