Néhány hasznos tanács az adóbevallási tervezethez

Már két hete elérhetjük az szja-bevallási tervezetet a NAV webes felületén. A tervezetet azért érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól kapott igazolásokkal, szükség esetén módosítani, majd beküldeni. Ne feledjük: a jóvá nem hagyott tervezet a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik – olvasható a NAV közleményében.

Mint írják, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészíteni.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor idén is kérhető, akár 6 havi pótlékmentes részletfizetés.

Az első részlet befizetésének határideje május 20-a.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban jelölnie kell, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz.

További részletek ide kattintva olvashatók.