A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy elítélttel szemben, aki a börtönből telefonos csalás módszerével csalt ki pénzt áldozatától.

Az elkövető több mint négyéves börtönbüntetését töltötte egy büntetés-végrehajtási intézetben, mikor elhatározta, hogy a nála lévő, jogszerűen tartott telefonnal ismeretlen személyeket felhívva próbál kicsalni pénzt áldozataitól.

A férfi a telefont jogszerűen a hozzátartozókkal való kapcsolattartás céljából tartotta magánál, mellyel azonban hívásai korlátozva voltak.

A férfi 2017 év elején ismeretlen módon hozzájutott egy SIM kártyához, melyet telefonjába helyezve a börtönből véletlenszerűen, találomra beütött számok alapján hívott fel embereket.

A vádlott a telefonhívások során magát egy telefontársaság képviselőjének adta ki és a hívott felet arról tájékoztatta, hogy egy nyereményjáték során pénzt nyertek, mely átvételének a feltétele, hogy egy bediktált telefonszám egyenlegét töltsék fel.

Az elkövető összesen 175.000 forint értékben kérte a sértettet a telefonegyenleg feltöltésére. A hívott személy kezdetben nem tett eleget ennek, a későbbiekben azonban a vádlott többszöri hívására végül 15.000 forint összeggel töltötte fel az elkövető által megadott telefonszámot.

A vádlott cselekménye üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas.

hirdetés