Nem jött be a nagy csalás: ítélet született az agyafúrt baranyai jegyző ügyében

A Siklósi Járásbíróság a 2021. március 2-án megtartott nyilvános tárgyaláson dr. K. F. vádlottat csalás bűntettének kísérlete és csalás bűntette miatt – halmazati büntetésül – 1 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, továbbá 3 évre eltiltotta a vádlottat a jegyzői foglalkozás gyakorlásától.

A vádirat szerint a vádlott férfi 2018-ban egy nagyközség jegyzőjeként dolgozott.

Az egyik helyi lakos 2018 nyarán felkereste az önkormányzati hivatalban, hogy özvegy, hozzátartozóival nem tartja a kapcsolatot, vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni halála után. Ennek fejében kérte, hogy ha egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat oldja meg, helyezzék szociális otthonba.

A sértett azért fordult a vádlotthoz, mert tudta, hogy jogi diplomája van, így szaktanácsot tud neki adni szándékával kapcsolatban, hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el.

A sértett felvetette, hogy szándékát végrendeletben rögzítené, de a jegyző közölte, erre nincs szükség, ő is el tudja készíteni a dokumentumot.

Ennek megfelelően 2018 szeptemberében elkészítette a „végrendeletet”, azonban nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként. Megpróbálta tehát átverni a sértettet, 4,5 millió forint kárt okozhatott volna neki, de itt még nincs vége.

2018. szeptember 28-án írta volna alá a „végrendeletet” a sértett, ám ekkor tájékoztatta a jegyzőt, hogy további 5 millió forint megtakarítással rendelkezik, melyet szintén a községi önkormányzatra kíván hagyni azzal, hogy azt az önkormányzat a gondozási központ támogatására és felújítására fordítsa.

A jegyző rögtön azt tanácsolta a sértettnek, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, de volt egy kis probléma, ahhoz csak 2019 áprilisában férhetett hozzá a lakos.

Itt megint trükközni próbált a vádlott, 2019. április 8-án egy „járadéki szerződés” megnevezésű okiratot készített el, melynek jogosultja a sértett, míg kötelezettje a vádlott maga lett – persze, hogy megszerezze a megtakarítást a vádirat szerint.

Ezt követően egy találkozót beszéltek meg a sértett otthonában, ahol végül odaadta az 5 milliót neki. Az agyafúrt jegyzőnek nyilván nem állt szándékában az összeget az önkormányzatnak befizetni. A készpénzt euróra váltotta és azt az önkormányzat páncélszekrényében helyezte el, majd 2019 augusztusában saját széfjében rejtette el – áll a vádiratban.

A vádlott a fenti cselekménnyel 5 millió forint kárt okozott a sértettnek, a készpénzt azonban 2019. november 4-én visszaszolgáltatta, így a kár megtérült.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott fellebbezést jelentett be ellene felmentés végett, így az ítélet nem jogerős.