Népszerű az ingyenes egészségvédelmi szűrőprogram

Népszerű az ingyenes, átfogó egészségvédelmi szűrőprogram, amelyben 2010 óta több mint félmillióan vettek részt – mondta Dankovics Gergely, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

hirdetés

A szűrés során fél óra alatt 37-féle ingyenes vizsgálatot végeznek el az ország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában, egy csaknem húsz méter hosszú, speciális eszközökkel felszerelt szűrőkamionban – magyarázta.

Elmondta: a szűrőkamion előtti területen többek között anatómiai bemutatók és elsősegélynyújtási órákat tartanak. Az idén is folytatódó programmal eddig 1700 helyen jártak, és a tervek szerint 2030-ig évente 200 helyszínen tartanak szűréseket.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a műsorban azt mondta, hogy a programban részt vevők negyede először vett részt komplex szűrésen.

A program szükségességét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a megvizsgáltak 6-7 százalékának kórosnak tekinthető a vércukorszintje – fűzte hozzá.

Hirdetés