Nyáron már hatszor kellett piros riasztást kiadni zivatarveszély miatt

Ez pedig önmagában több, mint amennyit egy átlagos évben összesen kiadnak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI érdeklődésére.

Az idei nyáron már öt napon hat alkalommal került ki a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás zivatarra. Ilyenkor a nagyméretű, 2 centiméteresnél nagyobb jég mellett a narancs fokozathoz képest nagyobb eséllyel, akár nagy területen lehet számítani károkozó, jellemzően óránkénti 80-90 kilométert meghaladó sebességű szélrohamokra.

Csonka Tamás, az OMSZ veszélyjelző osztályának vezetője elmondta, az öt piros riasztású nap rendkívülinek számít, hiszen vannak olyan évek, amikor a téli helyzeteket és a nem zivatarokhoz kötődő eseteket – ónos eső, hófúvás, szélvihar – is figyelembe véve egyáltalán nincs piros riasztás, vagy legfeljebb egy-három napon adnak ki ilyet.

Az elmúlt szűk egy hónapban viszont a zivatarra kiadott riasztások egyedül érték el ezt a kiemelkedő számot.

Júliusban először 12-én este északnyugatra, majd 13-án hajnalban délnyugatra került ki a legmagasabb fokozat, ezt követően pedig 17-én délután az északkeleti térségben, 21-én este a déli területeken volt érvényben piros riasztás. Legutóbb augusztus 5-én hajnalban, majd délután, este a középső és északi területeken volt piros fokozat.

Hullámzó frontok, szupercellák, szélrohamok, felhőszakadás, rengeteg csapadék – térségünkben is mindent megtapasztaltunk.

Az elemzés szerint a következő egy hétben átmenetileg nyugodtabb idő várható, emellett fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, egyre több helyen ismét 30 fok közelében vagy fölötte alakulhat a csúcshőmérséklet. A részletekről itt írtunk:

Az év leghosszabb hőhulláma jöhet!

Magyarországon a statisztikák szerint a legtöbb zivatar május és augusztus között alakul ki, és ugyan augusztus második felében, sőt szeptemberben is előfordulhatnak még hevesebb zivatarok, ezek valószínűsége az idő előrehaladtával csökken. Tavaly azonban a súlyos aszályos időszak után éppen augusztus második felében és szeptemberben volt a szokásosnál több zivatar – foglalta össze az MTI az OMSZ tájékoztatója alapján.

Hirdetés