Olaszországban több mint 2 hónapja nem volt ilyen alacsony a halottak száma 1 nap alatt

Kilencvenkilenccel emelkedett a halottak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem hétfő esti adatai szerint. A kijárási korlátozások oldásának első napján az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is ötszáz alatt maradt.

A halottak száma száz alá süllyedt a korábbi 153-ról: az áldozatok egy nap alatt száma utoljára március 9-én volt száz alatt, akkor 97-en haltak meg egy nap alatt. A halottak száma Olaszországban elérte a 32 007-t.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhétszázzal csökkent, majdnem ugyanannyival mint egy nappal korábban, és elérte a 66 553-t. Közülük valamivel több mint tízezren vannak kórházban. Egy nap alatt – a halottakat is számolva – az egész országban 451 fertőzöttet szűrtek, ami március 2. óta a legalacsonyabbnak számít.     A gyógyultak száma túllépte a 127 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 225 886-t.

A gócpont Lombardiában 24-gyel emelkedett a halottak száma, a korábbi 69után. A diagnosztizált fertőzöttek száma 175-tel a korábbi 399-hez képest.

A húsz olasz tartományből ötből nem jelentettek új halálesetet, és négy tartományban nem regisztráltak új beteget sem.

Több mint két hónap után az olaszok hétfőn hagyhatták el először lakóhelyüket engedély nélkül. A városok utcái óráról órára megteltek emberekkel, a római metrómegállókban kilométeres sorok álltak, mivel egyszerre csak meghatározott számú utast engednek belépni. A szájmaszk viselete kötelező, de a felszólítások ellenére nem mindenki hordja. A korábbi gócpontnak számító Bergamo polgármestere felelősségteljes magatartásra szólította fel a lakosokat, miután elözönlötték a sétálóutcákat egymás közötti távolságtartás nélkül.

Spanyolországban is javult a helyzet

Spanyolországban 59-en hunytak el a koronavírus-járvány következtében az elmúlt 24 órában. A halálozás már második napja maradt száz alatt – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tartományok jelentéseiből készült összesítés szerint a fertőzés eddig 27 709 halálos áldozatot követelt. A halálozási ráta hét héttel ezelőtt 11 százalékos volt, két hete pedig 2 százalékra csökkent.

Az országban az elmúlt egy napban 285 új koronavírusos esetet regisztráltak, míg összesen 231 606 fertőzöttet tartanak nyilván.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: négy napra csökkent az az időszak, ami az első tünetek megjelenésétől a fertőzés igazolásáig tart. Korábban 7-17 nap is eltelt a kettő között – tette hozzá.

Katalóniában, ahol a madridi autonóm közösség után a legtöbb, mintegy 56 ezer fertőzöttet szűrtek ki eddig, a helyi kormány bejelentette, hogy egymillió tesztet végeztet el a lakosság átfertőzöttségének megismerésére. A kutatásban külön vizsgálják az egészségügyben és a létfontosságú ágazatokban dolgozókat.

A dél-európai országban hétfőtől tovább lazítottak a járványügyi korlátozásokon, területének 70 százalékán lépett érvénybe az enyhítés úgynevezett egyes fázisa, amelyben például a családtagok két hónap után először újra meglátogathatják egymást otthonukban. Emellett létszámkorlátozással ugyan, de kinyithatnak az éttermek teraszai, a kulturális és vallási intézmények is. Az óvintézkedéseket fokozatosan várhatóan június végéig oldják fel országosan.

Az enyhítések hatására a baszk és a galiciai autonóm kormányok is bejelentették: július 12-én tartják meg a helyhatóság választásokat, amelyeket a járvány miatt nem tudtak megrendezni az eredetileg kiírt április 5-i időpontban.

A spanyol kormány kedden ismét, immár ötödször kezdeményezi a törvényhozásnál a május 24-ig érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását, de ezúttal nem 15 napra, hanem “körülbelül egy hónapra”, amíg tart a járványügyi korlátozások fokozatos, négy fázisban tervezett feloldása. A kisebbségi koalíció javaslata egyelőre nem rendelkezik az elfogadásához szükséges parlamenti támogatottsággal.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés