Orbán: visszakaphatják a 2021-es szja-t a gyereket nevelő családok, ha jól áll a gazdaság

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján tartott előadást szerdán Budapesten. Íme a legfontosabb bejelentések.

hirdetés
Uránia Mozi

A legfontosabb pontokat a 24.hu cikke alapján foglaljuk össze:

Visszakaphatják a 2021-es szja-t a gyereket nevelő családok

2022 elején kaphatják vissza az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, mivel mint a miniszterelnök elmondta, a járvány miatti válság nagyon megviselte őket.

Mindez akkor valósulhat meg ha a gazdaság jól áll, sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP növekedést.

Két új operatív törzs jön létre

Orbán Viktor elmondta, lezárul a gazdaságvédelem szakasza, most a gazdaság újraindításának szakasza jön. Két új operatív törzs jön létre. A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti, a a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzset pedig Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

200 ezer forintos minimálbér a horizonton

Ezt lengette be Orbán Viktor, azonban hozzátette, ha egy lépésben zúdítjuk rá a 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, „akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható” – olvasható a 24.hu összefoglalójában.

Mint mondta Orbán, ha magasabb minimálbért akarunk, segítséget kell adni a kkvk-nak az őket terhelő adók csökkentésével, és ellensúlyozni kell számukra azt, hogy megszűnik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja, valamint azt is, ha a jegybank elkezdi emelni az alapkamatot.

A költségvetésnek forrásokat kell biztosítania a kkv-knak, ezeknek olcsóknak, támogatottaknak, fél százaléknál nem magasabb kamatozásúaknak kell lenniük

– közölte.

Elhangzott még:

  • Orbán szerint mindenki helyt állt Magyarországon a válságban.
  • A magyar egészségügyi rendszer jobban teljesít, mint több nyugati országé, a szervezettsége, döntés- és cselekvőképessége megelőzi néhány gazdagabb államét.
  • Bár sok szülőnek otthon kellett maradni a gyerekekkel, mégsem csődöltek be a családok.
  • Több mint 4,5 millióan dolgoznak, ez csak 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt, tehát legalább ennyi munkahelyet pótolnának, de inkább még egyszer ennyit hoznának létre.
  • A költségvetési hiány 8,1 százalék volt 2020-ban, idén 7,5 százalék lehet, jövőre pedig 5,9 százalékot szeretnének.
  • Leszögezte: a jelenlegi helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, mert „akkor nem lesz gazdasági újraindítás”.
  • Cél, hogy a legrosszabb helyzetben lévő régiók is felzárkózzanak.
  • A 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a következő évben adhatják oda a második heti részletet a nyugdíjasoknak.

Hirdetés