Oscar-díjas lett a Pécs melletti cementgyár

A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) ipari létesítmények kategóriában Nemzetközi Ingatlanfejlesztési arany fokozatú nívódíjjal ismerte el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI, 25. éve, mára 20 ország nemzeti válogatójával rendezi meg a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, a FIABCI World Prix d’Excellence-t. A pályázat célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése világszerte. A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

Idén az ipari létesítmények kategóriájában a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát a FIABCI World Prix d’Excellence Gold Winner díjjal ismerte el.

Romanenko Alexander, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Bizottság elnöke az első helyen végzett királyegyházi pályázatot így méltatta: „A zsűrit lenyűgözte a rendkívül egyedi építészeti tervezés. A teljes épületegyüttes kompakt méretű, amely így csak minimális művelhető területet foglal el, szem előtt tartva a mezőgazdasági tevékenység fenntarthatóságát. Európa legmodernebb cementgyára nemcsak esztétikája, hanem környezetbarát működése miatt is kivételes projekt”.

A nyertes pályázat főbb pontjaiként kiemelték a Királyegyházi Cementgyár hasonló építőanyag-üzemekhez képest kompakt, kis méretét, az alkalmazott modern környezetvédelmi technológiákat, köztük a másodlagos tüzelőanyag használatát, a már alacsony kibocsátási értékek további csökkentését, a vasúti szállítás elsődlegességét.

Perl Tamás, a gyárat tervező M Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője elmondta, szabad kezet kaptak az épület tervezésekor, figyelembe véve a kihívást jelentő statikai megoldásokat és az esztétikumot. Olyan ipari komplexumot hoztak létre, mely meggyőzi az embereket, hogy ez a modern épület eltér az általuk ismert hasonló gyáraktól, a legkorszerűbb technológiával rendelkezik.

– Büszke vagyok a Királyegyházi Cementgyár indulása óta épített egészség- és munkavédelmi kultúránkra, valamint környezetvédelmi teljesítményünkre. Az elmúlt öt évben a fűtőanyagból keletkező szén-dioxid kibocsátásunkat húsz százalékkal csökkentettük. Az ipari ingatlanok kategóriájában elért első hely megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a fenntartható fejlődést elősegítő megoldások alkalmazásában – mondta a díjátadón Mikita István, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Gyárigazgatója.

A LAFARGE 2011 júliusában kezdte meg tevékenységét Magyarországon, és az építőipar egyik meghatározó cementgyártójává vált egyedi megoldásaival. A ma már LafargeHolcim nevet viselő cégcsoport érdekeltségi körébe egy cementgyár tartozik Királyegyházán, amely 150 főt foglalkoztat.

Hirdetés