Öt témában kezdeményez népszavazást Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerdán Facebook-bejegyzésben jelezte, három témában kezdeményezi népszavazás kiírását. Ezek a következők: a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön-e meg Budapesten, a kormány ne adhassa el az autópályákat és legyen-e általános, ingyenes antitest-szűrés minden 60 év feletti magyarnak.

Karácsony ezt követően sajtótájékoztatót hívott össze, ahol kiderült, hogy még két népszavazási kérdést hozzácsapott a háromhoz, egyet, ami az európai ügyészséghez való csatlakozásról szól, és egy másikat, ami az álláskeresési járadékról.

Íme a kérdések:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?