Ötpárti egyeztetés: nem lesz ott minden frakció

Az ellenzéki MSZP feltételekhez köti a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen való részvételét, a Jobbik képviselteti magát a megbeszélésen, míg az LMP távol marad. A kisebbik kormánypárt, a KDNP bekapcsolódik az egyeztetésbe – közölték a pártok pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A fidesz pénteken közölte, hogy Lázár János frakcióvezető a párttörvényről, a pártfinanszírozási törvényről, a választási eljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről és az MSZP által benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslatról egyeztetne hétfőn a parlamenti pártok képviselőivel.

Az MSZP képviselői csak azzal a feltétellel vesznek részt az egyeztetésen, ha haladéktalanul sor kerül az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény hatályon kívül helyezésére – olvasható a szocialisták elnök-frakcióvezetőjének erre reagáló válaszlevelében.

Mesterházy Attila további napirendi pontokra is javaslatot tesz Lázár Jánosnak írt levelében, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttatott: az alaptörvényt, a munka törvénykönyvét, a médiaszabadságról szóló törvényt és az országgyűlési képviselők választásáról szóló jogszabályt is megvitatná. Azt is kezdeményezi, hogy a parlamenti többség vegye napirendre az MSZP-nek a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatát.

Az MSZP-t meglepte az ötpárti egyeztetésről szóló meghívás – jelezte az ellenzéki pártvezető -, hiszen “a kormányváltás óta eltelt időszakban sem a Fidesz, sem a kormány nem tartotta fontosnak az ellenzéki pártokkal történő párbeszédet”.

Mesterházy Attila kétségeit fejezte ki a kezdeményezés őszinteségével kapcsolatban. “Konszolidációs szándékuk számunkra saját hatalmi berendezkedésük bebetonozására irányuló törekvésnek tűnik” – írta.

A Jobbik természetesen részt vesz a Lázár János által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson, de az ellenzéki párt az elmúlt másfél-két év parlamenti munkájának fényében nem fűz túl sok reményt hozzá, hogy a megbeszélések érdemben befolyásolják majd a parlamenti munkát – tájékoztatta az MTI-t a Jobbik sajtóosztálya.

Az LMP nem megy el az egyeztetésre – mondta az MTI-nek a párt frakcióvezetője. Jávor Benedek kijelentette, hogy – a párt korábbi állásfoglalásával összhangban – csak akkor vesznek részt ilyen egyeztetéseken, ha a Fidesz visszavonja azokat az intézkedéseit, amelyek az “egész parlamenti munkát névlegessé tették”.

Példaként említette azt a decemberi házszabály-módosítást, amelyik alapján gyorsított eljárásban fogadhatnak el törvényeket. Hozzátette, hogy meglátásuk szerint a kormányoldal még tovább akarja szűkíteni az országgyűlési vita kereteit. “Ez így nem parlamenti munka, hanem egy vicc, amíg ezen nem változtat a Fidesz, addig ilyen ötpárti egyeztetéseken nem tudunk részt venni” – szögezte le.

A pártfinanszírozás kapcsán rámutatott arra, hogy az LMP több ízben is beterjesztett arra vonatkozó javaslatokat, de az elmúlt másfél évben “Lázár János nem talált időpontot, hogy egyeztessen róla”, a parlament pedig minden alkalommal gyakorlatilag vita nélkül utasította el azokat.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) részt vesz a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen, a kisebbik kormánypártot Rubovszky György képviseli majd – tájékoztatta a KDNP sajtóirodája az MTI-t.