Pécs felkészült a Mindenszentek ünnepére és a halottak napjára

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményben írt arról, hogy a város felkészülten várja a hétvégi megemlékezéseket. 


Tisztelt szeretteikre emlékező pécsi polgárok!
Hamarosan ismét az emlékezésé lesz a főszerep városunkban is. Mindenszentek és halottak napja alkalmából tízezrek keresik fel a pécsi temetőt, hogy méltó módon róják le tiszteletüket szerettük, barátunk, rokonuk, ismerősük előtt.

Az ünnep apropóján a város is megkezdte a felkészülést.

Méltó virágdíszt kapott a pécsi sírkert; összesen 1000 virágot ültettek ki a napokban, emellett a zordabb időjárás miatt a szakemberek levágták a veszélyes faágakat, kivágtak néhány öreg, beteg fát a temető területén. Utóbbiakat pótolni is fogják.

A pécsi temetőben és a sírkert környékén az ünnepi hétvégén egy átlagos hétvégéhez viszonyítva megsokszorozódik a forgalom, mivel ebben az évben várhatóan október 31-én szombaton és november 1-én vasárnap látogatnak ki legtöbben a pécsi temetőbe.

A kegyeletgyakorlás megkönnyítése és a méltó emlékezés biztosítása érdekében ügyeleti ügyfélszolgálatot tartanak a temető üzemeltetői a Siklósi út 43. sz. alatti irodaépületben október 27. és 30. között 8 és 17 óra között, október 31. és november 1. között 9 és 17 óra között. A temető munkatársai teljes körű ügyintézést biztosítanak a hozzátartozók részére ezekben az időpontokban.

Fontos információ, hogy az emlékezés zavartalansága érdekében a síremlék- és járdaépítést november 2-án 07 óráig nem engedélyezik a temetőben.

A temető az ünnep kapcsán meghosszabbított nyitva tartással áll az emlékezők rendelkezésére. A sírkert november 2-ig a nyári gyakorlatnak megfelelően 6 és 20 óra között fogadja a látogatókat.

Azért, hogy a temető meglátogatása zavartalan legyen, az önkormányzat a korábbi évekhez hasonló gyakorlatot követve számos módon igyekszik könnyebbé tenni a sírkert megközelítését.

A személygépkocsival érkezők számára a Nagyárpádi útról megközelíthető módon október 28-tól november 1-ig a temető bővítési területén ingyenes parkolást biztosítunk, emellett a Siklósi út egy szakaszán lehetővé tesszük a parkolást a külső forgalmi sávban a belváros felé vezető oldalon.

Október 31-én és november 1-én a megnövekedő temetői forgalom kiszolgálása érdekében módosítjuk a 60A autóbuszok útvonalát, 60T jelzéssel rendkívüli autóbuszjáratot indítunk, valamint a 6-os számú autóbuszokat sűrűbben közlekedtetjük. Részletes információkkal kapcsolatban kérem, figyeljék a kihelyezett térképes tájékoztatókat, illetve látogassanak el a Tüke Busz Zrt. vagy a Biokom NKft. weboldalára (www.tukebusz.hu; www.biokom.hu).

A sírokhoz érkezők nyugalma érdekében vezetjük be, hogy november 1-én a temetőben személygépkocsival csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők közlekedhetnek. Emellett azt kérjük, hogy már a szombati napon is csak azok hajtsanak be autóval a temető területére, akiknek feltétlenül szükséges.

Az ünnepi hétvégén a rendőrség s a pécsi közterület-felügyelettől is azt kértem, hogy álljon a temetőbe érkező rendelkezésére. A nyugodt emlékezés biztosítása érdekében mindkét szervezet emelt létszámban teljesít szolgálatot.

Tegyük széppé együtt a szeretteinkre való emlékezést!

Tisztelettel:
Páva Zsolt
Pécs polgármestere