Rendteremtés minden szinten a Pécs Holdingnál

A Pécs Holding Zrt. központjában immár jelentősen kevesebb, ám hatékonyabb munkaerővel dolgoznak, csökkentették az igazgatói, vezetői álláshelyeket, megszüntették a bújtatott, politikai állásokat, többszörösére emelték a közmunkások számát, javították az ingatlangazdálkodást, és a korábbi évekhez képest jelentősen több időt, pénzt és munkaerőt használnak fel a város tisztán tartására és üzemeltetésére is – a cég elmúlt egy esztendeje a rendteremtésről szólt.

Kiss Tibor, a Pécs Holding Zrt. cégvezetője szerint ez az egy év arra volt elegendő, hogy az eddigi rendkívül kaotikus állapotból kiküzdjék a céget, és megteremtsék a normális munkavégzés feltételeit, s a folyamatot úgy kellett véghezvinni, hogy a változtatások, illetve személycserék során a 2010-es évben jelentkező többletfeladatok is megoldódjanak. Több százmillió forintot spóroltak meg belső átszervezésekkel.

Igazgatóságokat, osztályokat, vezetői pozíciókat szüntettek meg és szervezték át ezeket jóval kisebb, de költséghatékonyan és dinamikusan működő ágazatokká – mondta.A holding több, a cég számára előnytelen szerződést is felbontott, így például a hó- és síkosságmentesítésre vonatkozót is, amely magas díjazást tartalmazott.

Elkészítették az e tevékenységre vonatkozó új feladatleírást is, mely sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az elvégzett munka ellenőrzésére – többek között GPS alapú járatkövetés, a felhasznált só, zúzalék és egyéb mentesítő anyagok pontos, mennyiség szerint való elszámolása – és az átgondoltabb járatszervezésre, mely gyorsabb reagálást, feladatellátást tesz lehetővé.

A kátyúmentesítésre vonatkozóan a korábbi partnerrel kötött szerződést is felbontották, és ezt követően több cég egyidejű bevonásával megkezdődött az elmúlt évek során felhalmozódott úthibák felszámolására egy öszszehangolt program, amelynek első fázisában már több mint 100 utca kátyúmentesítését fejezték be, ám a munkát tovább folytatják. A korábban elhanyagolt vízfolyások és csapadékelvezető medrek karbantartása is folyamatosan halad.

Az elmúlt évben a leánycégek esetében controlling-rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően havonta egységes rendszerben, strukturáltan kap a cég információt a társaságok gazdálkodásáról, vagyoni, pénzügyi helyzetéről, a következő időszakot érintő várható kiadásairól, bevételeiről, ami jelentősen elősegíti tulajdonosi feladatainak ellátását, az üzleti terveknek megfelelő gazdálkodás nyomon követését.

A cégnél átszervezték a külső irodák, a telephelyek működését, s egyben megszüntették az indokolatlan gépjárműhasználatokat mind a holdingnál, mind a leányvállalatoknál, a fölöslegessé vált gépjárműveket ellenőrzötten, piaci áron értékesítették. Az elmúlt egy esztendőben korszerűsítették, s ügyfélbarátabbá tették az ügyfélkapcsolati rendszert a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében. Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően a közmű-koordináció területén is változást várnak annak érdekében, hogy kevesebb útfelbontásra kerüljön sor.

A Pécs Holding Zrt. egyéves beszámolója szerint a tavaszi nagytakarítási program keretein belül 750.000 négyzetméternyi felületet tisztítottak meg, melynek során 658 tonna szemetet szedtek össze. Május-június hónapban mintegy 50 ezer egynyári és 50 dézsás növényt ültettek ki. A Malomvölgyi Parkerdő és Arborétum mintegy 20 hektáros területén több mint 25.000 erdészeti csemete növekedhet.

Elvégezték a holding ingatlan-állományának értékbecslését is. A 720 vizsgált ingatlan könyv szerinti értéke 5,3 milliárd forint, míg forgalmi értékük a valóságban 21,3 milliárd. Ez azt jelenti, hogy Pécs ingatlanvagyona négyszer akkora, mint korábban.

A Pécs Holding mintegy 600 kiadható ingatlanának 85 százalékát bérlik, ami – az általános gazdasági válságot is figyelembe véve – különösen magas szám. A legnagyobb bevételt hozó belvárosi ingatlanok vonatkozásában a bérbeadás mértéke közel 95 százalékos. (A belvárosban látható és kiadatlan üzlethelyiségek jelentős része magántulajdonban van.)

– Egy csőd szélén álló, felelősök nélkül működő, túlbürokratizált, bújtatott politikai álláshelyekkel teli, kaotikus és átláthatatlan, ,,haldokló” Pécs Holdingot örököltünk, nem gazdálkodott, nem megsokszorozta, nem óvta és gondozta Pécs és a pécsiek vagyonát, hanem felélte, elherdálta azt – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A városvezető
szerint lezárták a múltat, s bár nagyon sok feladat áll még előttük, de az elmúlt egyéves munka megmutatta: lehet sikeresen, gazdaságosan, polgár- és vállalkozóbarát módszerekkel működtetni a társaságot.

Hirdetés

Comments are closed.