Pécsi mellbevágó mellizmok (II.)

A testépítés szó hallatán a legtöbb ember szeme előtt izomkolosszusok, „izomszörnyek” jelennek meg. A férfiak a túlzott izmosodástól, a nők az elférfiasodástól félnek leginkább. Minisorozatunk második részében pécsi bikini fitness versenyzőket kérdeztünk a véleményükről a témában. 

A nők gyakran idegenkednek a súlyzóktól. Ha rájuk gondolnak, egy elférfiasodott, „túl izmos” nő jelenik meg a szemük előtt. Pedig a formás idomok kidolgozásához a súlyzós edzésnél nincs jobb módszer, írják egy testépítő webáruház oldalán. De mi mást is írnának, áruház lévén? Hitelesebb forrás után nézve, pécsi versenyzők, edzők véleményét mutatjuk.

Pocsai Réka

Life1 Fitness (személyi edző, fitneszmodell)

Legrangosabb elismerése: INBA/PNBA Miss Olympia 2017 Las Vegas

– Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal?
– Nálam fordítva történt, mint általában. Először voltam versenyen, aztán kezdtem edzősködni. Rábeszéltek, hogy induljak egy versenyen, ahol sikerült elég jó eredményt elérni. Így ragadtam benne ebben az egészben, mivel aztán a felkészülések, edzések elég sok időt elvettek és az akkori munkám rovására mentek. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom az edzősködést. Így kerültem ide a Life1-hez. Jelenleg egész nap azzal foglalkozom, ami érdekel és amit szeretek, hiszen mikor nem edzést tartok, akkor a saját versenyfelkészülésemen ügyködöm. Itt minden számít, az edzés, az étrend, a pihenés. Mindent ez határoz meg. Egyébként elég messze kerültem az eredeti foglalkozásomtól, művészeti végzettségem van.

– Vannak lányok, akik félnek belekezdeni, mert azt gondolják, hogy fiúsak lesznek?
 Ebben a sportban rendkívül sok a tévhit. A súlyzós edzéstől nem lesznek azonnal kolosszális izmaink, először az izomtónusok alakulnak ki. Tehát kicsit kerekebbek lesznek a formák: a vállak, a fenék. Ezek adják az alakunkat, nem kell elsőre félni. Ahhoz, hogy definiált izmokat érjünk el, hosszú évek kemény munkájára van szükség. Inkább attól kell félni, hogy rosszul csinálunk valamit, ami által sérülést okozunk magunknak. Illetve figyelni kell arra is, hogy valamit jobban megedzünk és ettől tartáshiba jön össze, vagy aránytalanná válik a test.

– Te nem a nagyon izmos, hanem inkább a modell kategória vagy. Van, akinek ez is sok?
– Ha őszinte akarok lenni, mindenféle véleménnyel találkoztam. Mondták már, hogy túl vékony vagyok, de azt is, hogy túl izmos. Ha valaki versenyezni kezd, akkor fel kell készülnie arra, hogy sok, neki nem tetsző véleményt is kap majd. Sőt! Mindenkinek van egy kialakult képe arról, hogy milyen nő tetszik neki. Ebben a versenyszámban viszont egy nagyon szűk mezsgye van arra, ki számít befutónak. Amellett, hogy nőiesnek és vékonynak is kell lenni, még izomra is szükség van.

Az IFBB 2011-ben vezette be a bikini fitness kategóriát, melyben Réka is indul

– Milyen edzést javasolsz azoknak a lányoknak, akik nem versenyre készülnek, de jó alakot szeretnének?
– A csontozaton sajnos nem tudunk változtatni, de hangsúlyozással, arányosítással sok mindent el tudunk érni. Például ha valakinek széles a csípője, akkor tudunk a vállon dolgozni, így elvisszük a fókuszt a csípőről és egy arányos, szép homokóraalakot kapunk. Egyébként mindenre érvényes, hogy az arányok megtartása a legfontosabb.

Elblinger Áprilka – Zaláni Kiss Luca 

„Szakács Team”, Cutler Gym & Fitness Center (fitneszmodellek, személyi edzők)

Legrangosabb elismerések: Luca – Hungarian INBA Elite Tour 1.hely, INBA EB 3. hely; Áprilka –  BiotecUSA Fitbalance International Cup 2. hely

– Jogos a sok nő által érzett félelem az elférfiasodástól?
Áprilka: Azt gondolom, hogy akiknek ilyen félelmük van, azok csak az eredményt látják, azt nem, hogy mennyi munka van azok mögött, akiknek testépítőként esetleg kevésbé nőies a testük. Annak a fizikumnak az eléréséhez, nagyon kemény munka és étrend szükséges. Én is heti hat súlyzós edzésre járok, mégis meg tudtam tartani a nőies alakomat. Ha valaki pedig hobbi, esetleg rekreációs célzattal végzi ezt a sportot, egyáltalán nem kell ilyesmitől tartania.

– Állítólag a férfiak egyébként is könnyebben izmosodnak, igaz ez?
Luca: Igen, ez így van. Ennek oka egyrészt a férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Ez könnyíti az izomépítést. Nőkben is termelődik ugyan ez a hormon, viszont sokkal kisebb arányban. Ezen kívül a nők maximális erőkifejtése az izomrostok miatt sokkal kevésbé hatékony, kisebb súlyokat tudnak megmozgatni. Akik nőként mégis olyan izomzatot tudnak kialakítani, mint a férfiak, általában külső segítséggel teszik ezt, vagyis szteroidokat használnak.

– Nektek egyébként tetszik a testépítő nők kinézete?
Luca: Én elismerem a belefektetett energiát, de őszintén szólva nekem ez már annak ellenére sok, hogy én is ebben a körben mozgok. Nem szeretnék ennyire izmossá válni. Érdekes, hogy ha jön egy vendég és megkérdezem, mi a célja, általában azt mondják, szeretnének tónusosak lenni, de nem túl izmosak. Én erre mindig azt mondom, hogy a kerek formák és szép tónusok eléréséhez márpedig izmok kellenek. Régóta végzek súlyzós edzést és látom, mennyi munkát kell belefektetni abba, hogy izmosak legyünk. Úgyhogy minden nőnek üzenem, nem kell félni az elférfiasodástól, mert nagyon nehéz annyi izmot kiépíteni, mint egy férfinak.

– Mi igaz a horrorisztikus történetekből, amiket a versenyzésről hallani? 
– Áprilka: Én is hallottam már ilyen történeteket. Az utolsó napokban, hetekben a verseny előtt vízmegvonás van. Ezt nem mindenki bírja egyenlő mértékben, illetve túlzásba lehet vinni. Ebből is látszik, hogy ez a sport sem mindenkinek való. Kívülállóként talán önsanyargatásnak tűnik, de mi ezt úgy éljük meg, hogy ez a versenyhez tartozik. Ez egy versenydiéta, szükséges rossz a jó eredmények elérésének érdekében.

– Miért választottátok ezt a sportot?
Áprilka: Én régen túlsúlyos voltam, először fogyás céljából kezdtem edzeni. Egyre többet edzettem, aztán megtetszettek a versenyek is. Ekkor kerestem meg Szakács Sándort és elkezdődött a közös munka. Egyébként gyerekkorom óta mindig csapatsportokat űztem. Ezek viszont nem tetszettek annyira, nem éreztem magam a közösségek tagjának. Az edzéseket is inkább nyűgnek éreztem. Ezt sokkal jobban szeretem a többi kipróbált sportnál. Még nagyon fontos, hogy ez a sportág egy rendszert adott az életemnek, illetve nagy önbizalmat is. Az, hogy tudom, hová tartok, célt ad az életemnek és ez boldoggá tesz.
Luca: Én azért kezdtem el edzőterembe járni, mert nincs időhöz és helyhez kötve. Aztán megszerettem és egyre több időt töltöttem edzéssel. Mindig volt valami motiváció. Aztán engem is Szakács Sándor keresett fel és beszélt rá a versenyzésre.

Áprilka jelenleg is versenyre készül. Luca ezt a szezont kihagyja, így az ő bikinis fotóira még várnunk kell

hirdetés
Hirdetés