Pécsre is megérkezett viharos széllel Ciara

Ritkán látott nagy ciklon söpört végig az Egyesült Királyságon, Nyugat-Európán a hétvégén. A Ciara vihar hétfőre elérte Magyarországot is, Pécset is. Baranya viszont szerencsére az előrejelzések szerint a következő napokban elkerüli az igazán nagy, orkánszerű szelet, ami sokfelé zivatart is hozhat.

hirdetés

A Ciara vihar miatt először február 4-én adtak ki sárga riasztást szerte az Egyesült Királyságban. Az eredetileg Észak-Amerika délkeleti partjaitól induló ciklon New England partjaitól indulva szelte át az Atlanti Óceánt, az Egyesült Királyságba pedig február 8-án érkezett meg.

Csak hogy az erejét szemléltessük: a napokban egy Boeing utasszállító repülőgépet New York és London között úgy megtolt a vihar az óceán felett, hogy az rekordsebesség alatt ért célba, 80 perccel gyorsabban.

A hétvégén Ciara végigsöpört a szigetországon, óriási károkat okozva. A dél-angliai Dorsetnél óránkénti 150 kilométeres szelet mértek, az átlagos sebesség olyan 80-97 km/h. Szerte Angliában árvizeket okozott, több mint félmillióan maradtak áram nélkül. Írországban havazást és jeget is hozhat Ciara. Skóciában 200 km/h fölé is emelkedett a széllökés sebessége. Vörös riasztás van érvényben.

Vasárnap előbb Észak-Európába érkezett meg a vihar, majd a nyugati partokon végigsöpört. Hollandiában már február 7-én sárga riasztást adtak ki az egész ország területére. A nyugati államokban repülőjáratok százait törölték.

Az előrejelzések szerint előbb az észak-európai államokban tombol majd, Magyarországon a hét első napjaiban érkezhet a vihar. Az OMSZ a Dunántúlra sárga riasztást adott ki, a Dunántúli-középhegységben lehet ennél is rosszabb a helyzet: 80-90 km/h-s szél is beköszönthet. Hétfő estére enyhülhet a viharos idő, kedden viszont újra felélénkül. Pécsen hétfőn 70-90 km/h-s széllökések is jöhetnek.

Hétfő reggel Sopronba már megérkezett a vihar: az Időkép 105 km/h-s széllökésről ír. A délutáni enyhülés után kedden a délnyugati országrészben már csitulni fog a szél – máshol még számítani kell a viharerejű légmozgásra.

A Katasztrófavédelem a Facebookon egy „kisokosban” írja le, milyen óvintézkedéseket kell tennünk, ha beköszönt a vihar:

Íme az Időkép viharjelzése a délelőtti állapotokról, EZEN A LINKEN pedig a nyomon lehet követni a folyamatos jelzéseket:

A Biokom is kiadott egy közleményt, melyben a pécsieket a körültekintő közlekedésre figyelmezteti:  

„Az OMSZ előrejelzése és veszélyjelzése szerint a nyugat felől érkező Ciara nevű ciklont kísérő viharos időben a 60 km/h-t meghaladó, várhatóan 80-90 km/h-s széllökésekre lehet számítani. Az erős szélben, a széllökések hatására megnő a veszélye a még egészséges fák ágainak leszakadására is, ezért a Biokom NKft. azt kéri a pécsiektől, hogy minél nagyobb óvatossággal, odafigyeléssel közlekedjenek autóval, kerékpárral és gyalogosan is. Főleg gyalogosan és kerékpárral lehetőleg kerüljék a fával sűrűbben borított tereket, parkokat és a köztemető területét.

Ha közterületen káreseményt észlelnek, kérjük hívják a Biokom Nkft.-t az 502-100-as telefonszámon, vagy jelezzék a biokom@biokom.hu e-mail-címen.

A viharos széllökések miatt a Biokom felhívja továbbá a lakosság figyelmét, hogy az esetleges káresemények megelőzése érdekében a kisebb hulladéktároló edényeket helyezzék szélvédett helyre, a nagyobb méretű társasházi kukákat pedig jól rögzítsék le, ugyanis a szél felboríthatja, illetve parkoló gépjárműveknek lökheti őket.

A Biokom Nonprofit Kft. munkatársai felkészültek egy lehetséges vihar következményeire, így arra is, hogy az erős szél miatt esetlegesen kidőlő fákat és leszakadó ágakat eltávolítsák az utakról, járdákról.”