Plusz költségvetési támogatás önkormányzati cégeknek, többek között a Tüke Busznak és a PSN Zrt-nek; kivitelezői szerződések módosítása; sok technikai jellegű előterjesztés, és az elmaradhatatlan képviselői kérdések, melyeknek jelentős hányada az informálisan már megkezdődött választási kampány részét képezi. Ülésezett a pécsi közgyűlés, élőben, szövegesen tudósítottuk a fontosabb történéseket. A televíziós közvetítés ITT érhető el.

9.17: Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést.

Kővári János a háború áldozataira kíván emlékezni – mondja a polgármester. Az ÖPE képviselője az izraeli-palesztin konfliktus és a tegnapi brüsszeli kettős emberölés kapcsán Európa multikulturalizmusát, és a “terrorpárti európai tüntetéseket” kárhoztatja, majd felszólítására a testület egyperces néma felállással emlékezik az áldozatokra.

Bognár Szilvia Sólyom László halála kapcsán a volt köztársasági elnökre emlékezik.

A képviselői kérdések ismertetése után zárt ülés következik több témában is. A kérdések megválaszolására az ebédszünet után kerül sor, akkor ismertetjük a kérdéseket is, a válaszokkal együtt.

Az első naiperndi pont vitája közben “demonstrálók” jelentek meg a teremben, Péterffy Attila szerint a választási kampányhoz kötődik az akciójuk, Ágoston Andrea is színjátékot emleget. A közgyűlés megszavazta, hogy szót kapjanak.

10.20: Kálmáncsi Gyula, mint “egyszerű városi lakos” petíciót olvas fel. A közlekedési dugókról beszél. Elegünk van, mondja. Újra és újra fel kell bontani az utakat – mondja. Panaszkodik a buszközlekedésre, és az önkormányzati lakások szétosztására. A lakásgazdálkodáshoz kapcsolódó nyomozásról is beszél. Rövid petíciója pontosan követte a Fidesz, az ÖPE, és a helyi fideszes média eddigi témafelvetéseit.

10.37:  Pályázat kiírása a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága igazgatói (magasabb vezető) beosztásának ellátására

Nyőgéri Lajos: Lejár Kaurek Csilla megbizatása jövő év elején, pályázatot kell kiírni, bizottságot hoznak létre a pályázatok elbírálására. Megszavazták az előterjesztést.

Nyőgéri Lajos

10.43:  A Tettye Vízház Kft. beolvadása a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-be

Ruzsa Csaba alpolgármester: Technikai jellegű zárásról van szó. Nincs értelme fenntartani a továbbiakban ezt a céget.

Bognár Szilvia: Úgy emlékszik, hogy a PVH 3 részletben egymilliárd forintot fizetett volna ezért a kft-ért. A PVH teljesítette-e a kifizetéseket? Az ilyenfajta kozmetikázása a könyvelésnek hasznot hoz rövid távon, de hosszú távon problémákat vethet fel. Az az összeg, amit a Tettye kapott a PVH-tól, mennyi időre tudja rendbe tenni a vízszolgáltató költségvetését?

Csizmadia Péter (Fidesz): Még ennél is nagyobb a baj. Azért hogy életben tudják tartani a Tettyét, egymilliárdos segélyt adott a cégnek a PVH-n keresztül, a Tettyével azt ingatlankezelő cégét eladatták. A PVH-nál, ha lehet, még nagyobb a baj. Soha nem látott ingatlaneladási hullám vette kezdetét. Felélik a családi ezüstöt, kiárusítják a városi ingatlanokat. A Tettye problémáit ez az egész tranzakció egy évre oldotta meg a problémáit. Most az a terv, hogy a Tettye kezelésében lévő áramhálózatot “lecsontozza” a cégről. Középtávon megoldhatatlan a cég működése. A PVH egyik épületéből kivonult a Telekom, ami százmilliós bevételkiesést okozott a cégnek, aminek amúgy jelentős hitele is van. Egyébként logikus döntésnek nevezte az előterjesztésben foglalt javaslatot, mert a PVH jobb helyzetbe kerül, nem kell osztalékadót fizetnie. De a problémák kozmetikázása folyik, nem a megoldásuk.

Csizmadia Péter

Péterffy Attila: Elragadtatta magát. A mi időszakunkban ezek a cégek nem úgy működnek, mint az önök időszakában.

Csizmadia Péter: Nyilvánvalóan nem olvasta a PVH tavalyi beszámolóját. Abban ott van, hogy a PVH, amint megszerezte a Tettye Vízház Kft-nek, az ott fellelt eredményt egy az egyben elvonta. Ezt évekig gyűjtögette a cég, a forrást a Tettye Forrásház fejlesztéseire költötték volna.

Ruzsa Csaba alpolgármester: Mindenki tudja, miért került ilyen helyzetbe a Tettye? Az előző városvezetés alatt 8,5 milliárd hitelt akart felvenni a Tettye. Nem fogjuk odaadni senkinek a Tettyét, bár tudja, hogy sokan ezt akarják. Pécsé marad a cég. A város megmenti a céget. Ipari területeket ad el a PVH befektetőknek, ez a családi ezüst kiárusítása. Rezsiválság van Magyarországon. A Tettye által használt áram azéert kell, hogy felpumpálja a vizet a lakásokba, nem lehet spórolni, mert akkor nincs víz a lakásokban. Az áram árának emelése 30 százalékos többletköltséget okozott a Tettyének. A cég nem tud önállóan beruházni, az önkormányzat igen, ezért megkezdik a Tettye zöldáramra való átállítását. A PVH ingatlanüzemeltető cég, a Tettye székházára már sok tízmillió költött, mert muszáj volt.

Csizmadia Péter: Úgy mentsék meg a céget, hogy ne keverjenek bajba egy másik céget. Ruzsa terel, belengetett egy témát. Ki adta el a Pécsi Vízművet annak idején? A külföldi tulajdonos évekig csak emelte a vízdíjat, aztán a profitot kivitte az országból, nem fejlesztette a víziközmű-vagyont. 2010 után, miután városi tulajdonba került a cég, rekonstrukciós munkálatok kezdődtek. (Sokmilliárdos kártérítést kellett fizetni a Páva-féle “vízműfoglalás” után, amit az állam állt, a szerk.) A PVH-t jövedelmezőbbé kell tenni, nem megmentetni vele cégeket.

Péterffy Attila: Köszönjük frakcióvezető úr ámokfutását. Öngólt rúgott, amit Ruzsa Csaba helyre tesz.

Ruzsa Csaba: Minimális tudás nélkül ülnek be emberek ide. Pofátlan hazugság. 1995-ben Páva Zsolt volt a polgármester, amikor 1995-ben eladták a vízművet a franciáknak. Menjen haza és üljön a sarokba!

Kővári János (ÖPE-KDNP): A két, uniós pénzből létre hozott napelemparkot képtelenek voltak a Tettye problémáinak megoldására felhasználni. Elvonták a Tettye Forrásház osztalékát ebben a ciklusban.

Ruzsa Csaba: Nem mondott igazat Kővári. A Tettyéből nem vettek ki osztalékot. A Pétávból vettek ki osztalékot. A napelemparkot nem tudták rákötni a Tettyére, az irányító hatóság erre nem járult hozzá, így piaci alapra helyezik működésüket. A Tettye áramtermelő napelemparkja külön készül majd el. A Tettye stabilan fog működni, béreket emeltünk a dolgozóknál.

Kővári János: 300 millióba került volna a napelempark átállítása, ezt nem léték meg. Az önkritikát is el kellene mondani.

Péterffy Attila: a hazai víziközmű cégek bevételei az évekkel ezelőtti állami díjbefagyasztás miatt nem emelkedtek, a költségeik viszont nagy mértékben. Ez a probléma oka.

Bognár Szilvia: Mekkora nyereséget realizált a Tettye a leányvállalata eladása után? A PVH-nak mennyi pénzt termelnek a korábban a Tettye Vízháznak fizető bérlők?

Ruzsa Csaba: minden cég ugyanannyit fizet a PVH-nak, mint korábban. MIvel az áram árát nem lehet előre látni, nem tudja megmondani, meddig elég a bevétel a cégnek. Az alternatív energiaberuházással csökkenthetők az áramköltségek.

Barkóczi Csaba (Fidesz): 500 milliós nyereséget vizionál a Tettyének. Szerinte Ruzsa félre akarja vezetni és becsapja a pécsieket. A pécsi baloldal eltörölné a rezsicsökkentés eredményét, és piaci árat fizettetne a pécsiekkel.

Ruzsa Csaba: Nem jár bizottsági ülésre. A PVH-val kapcsolatban említette az 500 milliós eredményt.

Fürj Csaba (Jobbik – Pécs Jövője): A PVH 2014 és 2016 között 2 milliárd forint hitelt vett fel. Mire lett elköltve ez a hitel a fideszes időszakban? A Tettye visszavétele 5,5 milliárdba került.

Csizmadia Péter: Szerénységre inti Péterffyt. Kisebbségi részesedést adott el 1995-ben a város. 2010-ig szemrebbenés nélkül nézte a pécsi baloldal, hogy a külföldi tulajdonos viszi ki a pénzt. Közben önök kompletten privatizálni akarták a társaságot, de ez nem sikerült. Azért kellett hiteleket felvenni a PVH-nak, mert a 2010 előtti elhibázott beruházások miatt ellehetetlenült a működése. Tőkeinjekcióval (hitelfelvétel, a szerk) sikerült talpra állítani a céget.

Ruzsa Csaba: 1995-ben Páva Zsolt alatt adták el a vízművet. A PVH 2019 előtt vett fel hatalmas hitelt. Az eredménye a mostani városvezetés alatt évi 500 millió volt. Ezek a tények.

Kővári János: Az internet nem felejt. 2020-ban 50 millió forint osztalék kifizetésére kötelezték a Tettyét.

Ruzsa Csaba: a 2020-as osztalékkivétel a koronavírus alapba ment, aminek célja a pécsi cégek megmentése volt. Tavaly nem vettek ki osztalékot.

dr. Schmuck Roland (MSZP – Pécs Jövője): A Tettye Vízház Kft. PVH-ba beolvasztása jó lépés. A 2017-19-es időszakhoz képest megsokszorozódott a PVH eredménye a 20-as évekre. A Vízház Kft. jó kezekben lesz. Ez a lépés segít abban is, hogy a vízbázis Pécsé maradjon, ennek stratégiai jelentősége van.

Megszavazták az előterjesztést.

12.06: Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatása

Ruzsa Csaba: 763 millió plusz működési támogatás kapna a Tüke Busz év végéig az eddigi 2,7 milliárd mellé. Ebből 75 millió hitelkamat-emelkedésből származik. A PSN Zrt. 456 millió forint plusz támogatást kap a költségvetésből az év végéig. A ZSÖK a Dóm téri lépcső felújítására 65 millió forint támogatást kap. Az előterjesztésből: “A tér kialakítása során a csapadékvizek elvezetésére nem került kellő hangsúly, így a jelenleg folyamatban lévő kivitelezés befejeztével sem garantálható, hogy a csapadék nem károsítja a világörökségi emlékeket és az elkészült munkákat. Mielőbb szükséges tehát megnyugtatóan rendezni a tér csapadékvizeinek elvezetését erről a területről, ugyanis a környező épületek és a védőépület alaprajzi vetületeiből jól látható, hogy víztorlaszok alakultak, és alakulnak továbbra is ki, mely
nem csak a védőépületre, hanem a környező építményekre és földben lévő műemlékekre is veszélyes hosszú távon. A munkálatok elvégzésére tárgyában a ZSÖK, mint ajánlatkérő közbeszerzési eljárást ír ki.”

Az előterjesztést elfogadták.

12.12: Támogatási szerződés megkötése az FN|MZ International Business Services Kft-vel, valamint a kapcsolódó megállapodások elfogadása

Ruzsa Csaba: A Fressnapf szolgáltató központjának érkezéséről van szó. Több város is versenyben volt, de Pécs nyert. A befektető jelezte, elsősorban az önkormányzat hozzáállása miatt döntöttek így. Ideiglenes irodának egy önkormányzati tulajdonú ingatlant ajánlottak fel a cégnek, aminek bérleti díját elengedik. Megszavazták az előterjesztést.

12.31: A „Misina tető fejlesztése II. ütem” tárgyú projekthez kapcsolódóan fejlesztett ingatlanok üzemeltetési feladatainak ellátása

Péterffy Attila: 2024 elején megkezdi működését a látogatóközpont. Az üzemeltetésre két opció van, vagy megpályáztatják, vagy saját céget bíznak meg, ez utóbbira tesznek javaslatot. A Pécsi Létesítményüzemeltetési Kft. lenne az üzemeltető. Megszavazták az előterjesztést.

12.33: Fedezet biztosítása a „Misina tető fejlesztése című projekthez kapcsolódó kivitelezési feladatok ellátása” tárgyú vállalkozási szerződés módosításához

November 30-ig az összes, az előző finanszírozási ciklushoz kapcsolódó uniós projektet le kell zárni, el kell velük számolni. Ha van plusz kivitelezési igény, akkor erre a forrást biztosítani kell már most, nem pótmunkákról döntenek, csak keretekről. Ez és a következő napirendi pontok ilyen projektekről szólnak.

Csizmadia Péter: Feltűnően sok pótlólagos előterjesztést tárgyalnak, mi ennek az oka. Ezeknél a projekteknél ezt érti, de azért ezt tudni lehetett előre.

Ruzsa Csaba: A pénzügyi és jogi egyeztetések miatt csúsztak meg.

Elfogadták az előterjesztést.

12.51: A “SZOCFÉSZEK” című projekttel kapcsolatos döntések meghozatala

Az előterjesztésből: “A pályázat célja, hogy a Pécs-Keleten lévő 48 db önkormányzati bérlakás felújításával folytassuk azt a nemzetközi szinten is kiemelkedő városrehabilitációs tevékenységet, amelynek eredményeként a város a lehető legsikeresebb módon tudja javítani a hátrányos helyzetűek életkörülményeit.” Elfogadták az előterjesztést.

Az ebédszünet után a képviselői kérdések következnek.

Csaba István (MSZP – Pécs Jövője): Csizmadia Pétertől (Fidesz) kérdez, akinek eddig nem sikerült válaszolnia a kérdéseire egy egyszerű igennel vagy nemmel. A 2019-előtt a fideszes önkormányzati vezetés által felvett hitelről kérdez: 2019 előtti a városvezetés vitte csődbe Pécset? 2019 előtt érkeztek a csődbiztosok Pécsre?

Csaba István

Csizmadia Péter válaszai: Egyben válaszol a két kérdésre. Csaba István Jácint valami oknál fogva belém szeretett, nem tudja, minek köszönhető ez az érdeklődés, de köszöni. Az önök pártszövetsége végighazudta a 2019 előtti időszakot, próbálták a pécsiek figyelmét elterelni a valóságról. Hazugság, hogy a Fidesz Pécset csődbe vezette. Négymilliárd forint plusszal adták át a kasszát. Mindeközben a mostani városvezetés 17 milliárdnyi adósságot hozott össze. A fejlesztések mind az ő idejükben indultak. 2047-ben minden pécsi a mostani adósságot fogja fizetni. Hogy lehet csődben a város, amikor százmilliókat költenek klientúraépítésre.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): Somogy és Hird külterületén élők problémáiról kérdez. Év elején kapott egy ígéretet a polgármestertől, hogy a közgyűlés elé terjesztik majd ezeket a problémákat. Mikor történik ez meg? Egy hirdi utca csapadék-elvezetéséről kérdez. Időnként elönti a víz a területet. Akár már idén lehetne forrás a munkálatokra? Elvégzik-e idén a munkálatokat vagy csak jövőre. Az új hirdi faluházban kialakítanak-e egy idősklubot, ahogy Vasason és Somogyon is van. 

Péterffy Attila válaszai: Valóságban soha nem tettem ígéretet. Ezt mondtam: olyan megoldási javaslatot kívánok megfogalmazni, ami egységes választ ad a területen megfogalmazódott felvetésekre. A csapadékelvezetési probléma kapcsán elmondta: a városfejlesztési főosztályhoz fordult, nehezen értelmezhető választ adott, 15 napon belül írásban fog válaszolni. Az idősek klubjával kapcsolatban: amikor hirdi kérdésekről van szó, direktben a hirdiekhez szoktunk fordulni. Az infrastruktúra még nem adott, de az lesz. Ha hasonló jellegű szociális szolgáltatást kívánunk bevezetni, megkérdezzük a hirdieket.

Barkóczi Csaba (Fidesz): A pécsi átvilágítás vezetője, dr. Bodnár Imre szerinte szeptemberben azt mondta (valószínűleg közösségi oldalán), hogy a Hit Gyülekezet egy emberi butaságra épülő szekta. Elhatárolódik-e Péterffy Bodnártól, kérdezi.

Barkóczi Csaba

Péterffy Attila válasza: Az izraeli-palesztin háború miatti pénteki rendezvényen a Hit Gyülekezete helyi vezetője mellett állt, aki meg is köszönte a jelenlétét. Nincs szükség semmiféle bocsánatkérésre, amikor szükségük van rá, ott kell állni mellettük.

Csizmadia Péter (Fidesz): A Közbeszerzési Döntőbizottság egymillióra bírságolta egy közbeszerzés miatt az amúgy is nagyon nehéz pénzügyi helyzetben lévő Tüke Buszt. Indul-e önkormányzati vizsgálat emiatt, ki a felelős ezért? Alulfinanszírozott a Tüke Busz, a működése nem biztosított, utólag finanszírozzák. Tudomása van-e arról, hogy a Tüke Busz Zrt. nem tudja teljesíteni kifizetéseit a finanszírozási problémák miatt?

Péterffy Attila válaszai: Megerősíti a vizsgálat és a bírság tényét. A társaság kifizette a bírságot. Erről az akkori vezérigazgató elfelejtett engem tájékoztatni. 15 napot kér arra, hogy válaszoljon.

A késedelmes fizetésről: a cég jó kezekben van, sikeresen veszi az akadályokat, stabil a működése. a Cég jelenlegi vezetését a városvezetés támogatja. Bízom benne, hogy a város lakói is így érzékelik.

Csizmadia Péter: Nem kapott választ valójában a második kérdésében foglalt felvetésekre sem.

Péterffy Attila: Attól még, hogy hazug állítást csomagolnak be kérdésként, még az az állítás nem lesz igaz.

Ágoston Andrea (Öt Torony – Pécs Jövője) Kővári Jánostól kérdez: 2019 előtt a fideszes városvezetés vitte csődbe a várost, igen vagy nem? 2019 előtt jöttek-e a csődgondnokok a városházára, igen vagy nem? Az az évi 1750 millió forint, amit a fideszes adósság miatt fizetnek évente, mi mindenre lenne felhasználható.

Ágoston Andrea

Kővári János válasza: 2014-től 2019-ig az ÖPE nem volt a városvezetés része, ellenzéki volt. 28 pontos javaslatot állítottak össze arra, hogyan tudnák rendbe tenni a költségvetést. Olyan nincs, hogy önkormányzati csőd. Adósságrendezés van, de ilyen sem volt. Volt egy felhalmozott költségvetési hiány. Mindegyik ciklusban volt ilyen.

Bognár Szilvia (Tiszta Kezek): Van-e már tudomása jogszerűtlen inkasszóról a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társaság kapcsán? Szeretné megkapni a Tettye új forgalmi rendjének kialakítását megelőző társadalmi egyeztetéséről a dokumentumokat. A Nagy Ferenc téri “áldatlan állapotokról” kérdez. Az önkormányzati lakásigénylések megújítása kapcsán milyen garanciákat tud adni arra, hogy fontos dokumentumok nem tűnnek el, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra? A Darázs dűlőben nem történt egy kapavágás sem, miért?

Péterffy Attila válaszai: Nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról.

A tettyei forgalmi rendről: Itt vannak nála az ívek, a városüzemeltetési főosztályt keresse.

A Nagy ferenc térről: szeptember 18-án volt az első olyan alkalom, amikor a kártevőirtók minden lakásba bejutottak a Nagy Ferenc téren.

A lakásigénylésekről: január 1-től meg kell, addig meg lehet újítani a lakásigényléseket. Szociális ügyekben nem tartja elég képzettnek magát, Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel vagy Fogarasi Gábor bizottsági elnökkel egyeztessen.

Darázs dűlő: a Biokom nem végezte el a szeptemberre megígért munkát, de ebben az évben el fog készülni, erre mérget lehet venni.

Hencsei Zsolt (Tiszta Kezek): Kedvezményes jegyeket kért az önkormányzat az óriáskerék üzemeltetőjétől bérleti díj helyett az önkormányzat állítólag, igaz-e ez. Óriáskerékkel jól lehet lakni – kérdezi.

Péterffy Attila: Ha nem lenne ott az óriáskerék, akkor szociális kérdésekről sem lehetne beszélni. Jegyek lesznek és szociális tűzifa is lesz.

Péterffy Attila

15.25: A Balokány – ligetért Egyesülettel kötött haszonbérleti szerződés módosítása.

A szerződés részletezi, a park mely elemeit ki (a Biokom vagy az egyesület) üzemelteti, ezt módosítják most.

15.26: Pécs, István akna 10. szám alatti önkormányzati lakás használatba adása a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére

Vita nélkül elfogadták az előterjesztést.

A közgyűlés véget ért. A következő rendes közgyűlés november 14-én lesz.

Hirdetés