Pótvetítés kellett a Csernobil-filmből

Százan maradtak az Uránia Mozi kapuin kívül  a “Csernobil öröksége: a Zóna” című dokumentumfilm szombati vetítésén. A pécsi fiatalok alkotására több százan voltak kíváncsiak.

GALÉRIÁÉRT KLIKK A KÉPRE!

„Otthon hagytam a beteg gyerekemet emiatt a film miatt. Én tanítottam az operatőrt” – ilyen és ehhez hasonló mondatokkal próbálkoztak belógni a nézők az Uránia moziba szombaton.  A tömeg akkora volt, hogy a tervezett kezdés negyed órát csúszott, mire mindenki megtalálta helyét. Körülbelül százan ragadtak a kapukon kívül.  A mozi vezetője, Baumann Ferenc  végül a bejárati kapura azt feliratot tette ki: “A Csernobil filmből a nagy érdeklődés miatt még egy vetítést tartunk 21.15 perces kezdéssel”.

– Ez a tömeg az Uránia mozi legszebb napjait idézi! A nyolcvanas években voltak ilyen telt házas vetítések – mondta Baumann Ferenc, hozzátéve, hogy erre az alkalomra külön béreltek egy kitűnő minőségű projektort, az üzemeltetője pedig még egy vetítés erejéig a mozi rendelkezésére bocsátotta.

A Kitekinto.hu külpolitikai hírportál és az Azimuth Film új dokumentumfilmje, a „Csernobil öröksége: a Zóna” című egész estét dokumentumfilmet a hírportál stábja idén áprilisában forgatta a nukleáris katasztrófa helyszínén.  A film két fiatal pécsi kötődésű alkotó munkája.

–  Az egyhetes utazás során számos interjút készítettünk a katasztrófában érintettekkel. A film elkészítése több mint öt hónapig tartott, létrehozásához több mint 12 órányi különleges  archív felvételt, interjúkat, és a zónában készített képeket használtunk –  mondta  Anton Bendarzsevszkij szerkesztő-riporter.

“Minket is meglepett ez a tömeg. Azt jelzi, hogy Csernobil neve még mindig hívó szó a magyarok számára” – tette hozzá Maczelka Márk operatőr és vágó.  A film 112 percben mutatja be a csernobili atomerőmű körüli zónát, az ott dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty város szerepét átvevő települést, Szlavuticsot napjainkban.  Bemutatják azoknak a történetét is, akik az életüket áldozták a reaktorban az elmúlt években, és azt is, hogy milyen állapotban van a balesetet szenvedett erőmű védőburka, az úgynevezett szarkofág.

A PécsTV már tárgyal az alkotókkal, hogy a dokumentumfilmet vagy annak részleteit a televíziók közül először a pécsiek láthassák.

 

A film előzeteséhez: KLIKK!

Comments are closed.