Rács mögé kerül a pécsi hajléktalanokat zsaroló banda

Az ügyészség által az elsőrendű fiatalkorú V. R. terhére bejelentett fellebbezés folytán másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2021. június 1-jén megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2020. december 1-jén kihirdetett ítéletét lényegében helybenhagyta.

A jogerős ítélet szerint a bíróság a három fiatalkorú vádlott fiút kétrendbeli, folytatólagosan és társtettesként elkövetett zsarolás bűntette és társtettesként csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt 2 év 2 hónap fiatalkorúak börtönére és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak hátrányos helyzetű fiatalok, barátok. A másodrendű vádlott a vádbeli bűncselekményeket megelőzően pár nappal, míg a harmadrendű vádlott 2019 tavasza óta állt szorosabb baráti kapcsolatban társaival.

Az első eset

A vádlottak 2019. június 3-án este 20 óra körül részegen Pécsett, egy padon alvó hajléktalanhoz férfihoz léptek, körül állták és kutatni kezdtek a zsebeiben. Erre a sértett férfi felébredt, majd a másodrendű vádlott kivette a bal oldali nadrágzsebéből 20 forint készpénzét. Ezután a vádlottak a telefonját és óráját követelték, azzal fenyegették:

baj lesz, ha nem adja oda.

Mivel a banda korábban is megfenyegette már a férfit, a sértett hagyta, hogy a párnája alatt lévő 1 literes, bontott borát, cigarettás dobozát és az öngyújtóját is elvegyék, ezzel 750 forint kárt okoztak neki. A szerencsétlen férfi végül egy hajléktalan társától kért segítséget, aki elküldte a fiatalokat.

De előtte még megfenyegették, hogy visszajönnek.

A fiatalkorú vádlottak korábban, 2019. május 20. és 26. között, illetve 2018 őszén ugyanazon a helyszínen és módszerrel, szintén az ott alvó sértett zsebeiben kutattak és 700 forint, illetve 4.850 forint készpénzt vettek el – áll a vádiratban.

A kár részben megtérült, mert miután a nyomozók elfogták a fiatalokat, lefoglalták a náluk talált, bontott pille palackos bort.

A második eset

A fiatalkorú vádlottak 2019. június 3-án este tíz óra körül a korábbi helyszíntől nem messze utolértek egy fiatal férfit, akit körbe vettek, és pénzt kértek tőle arra hivatkozva, hogy a fiú 2019 januárja óta visszautasítja őket. A fiatal közölte, nincs pénze, erre az elsőrendű vádlott ököllel felé ütött, de nem találta el. Ezután sértegetni kezdték a fiút, majd az elsőrendű vádlott bántalmazta, elgáncsolta, a földre került, sőt a nyakában lévő lánc is elszakadt. Majd mindhárman nekiestek, hátizsákját – tele könyvekkel – lerángatták róla.

A vérző arcú fiatalembernek sikerült elfutnia, közben segítségért kiabált.

De a vádlottak utolérték egy ivókútnál, ahol sebeit mosogatta épp, ekkor újra nekiestek, a fejét ütötték és rugdosták. A sértett összekuporodott és segítségért kiabált, a vádlottak erre elszaladtak, útközben eldobták a sértett táskáját.

A sértett egy közeli ház lakójától és egy járókelőtől kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget.

A sértett a bántalmazás során könnyű sérüléseket szenvedett, a táskáját később a könyvekkel együtt megtalálták, ruhájában viszont 10 ezer forint kár keletkezett – zárul a vádirat.

Az ítélet jogerős.

Az esetről korábban itt írtunk.

Hirdetés