Februárban a középhőmérséklet országos átlagban 7 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot. Ezzel a legenyhébb február lett a XX. század eleje óta. Olyannyira magas ez az érték, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabbnak számítana.

A HungaroMet további érdekességeket is megemlített cikkében, miszerint az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április (1901 óta), valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is. Az extrém enyhe időjárás mellett kifejezetten száraz volt a február. A hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján mindössze 18,8 mm volt, ami a szokásos mennyiség fele.

Az idei február szokatlanul enyhe volt. Kép forrása: HungaroMet

A meteorológiai tavasz beköszöntével, március 1-jével sem szakadt meg a rekorddőlések sora. A  Tatabánya Dózsakert állomáson mért 10,7 fokkal ugyanis új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. Az új szélsőérték az 1994-ben Lentiben, illetve Marcaliban rögzített 10,5 fokos napi rekordot szárnyalta túl.

Ha rekordok nem is dőlnek, a szokásosnál enyhébb idő folytatódik. A Meteo Mecsek előrejelzése szerint térségünkben vasárnap délután több órás napsütés várható, időnként megnövekedhet a felhőzet. A hőmérséklet maximuma pedig megközelítheti a 20 fokot.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés