Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik a pécsi szocialisták a szolnoki közvilágítás finanszírozásával kapcsolatos OLAF-jelentésre alapozva. 

Egy néhány napos szolnoki ügy kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn Szakács László, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese és Gulyás Emil pécsi szocialista önkormányzati képviselő. A Szakács és Gulyás által említett ügy a szolnoki közvilágítás finanszírozásáról és az azzal kapcsolatos pályázatban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításairól szól.

Szakács a szolnoki esetből arra következtetett, hogy Pécsen is baj lehet, annak ellenére, hogy Pécsen nem uniós forrásról volt, van szó, és nem is vizsgálódott az OLAF Pécsen sem.

Mindenesetre Szakács attól tart, hogy vissza kell fizetni azokat a banki hiteleket, amiből a városi közvilágosítás korszerűsítését finanszírozták 2015-ben és 2017-ben. A kérdés az Szakács szerint, hogy a hitel 10 éves futamideje alatt kell-e ezt megtenni, vagy azonnal és kamatostul.

Cserélik a pécsi lámpákat 2015-ben

Szakácsék ugyanakkor közérdekű adatigénylés formájában kikérték az amúgy is nyilvános pécsi közbeszerzés dokumentumait és vizsgálódni fognak.

Gulyás Emil elmondta, mindezek végén a pécsiek elveszthetik a bizalmukat a jelenlegi városvezetésben. Ezért szükségesnek érzi – folytatta – egy rendkívüli közgyűlés összehívásának kezdeményezését a gyanú lehetősége kapcsán.

Mint az ismeretes, Pécsett 2015-ben kezdődött el a közúti lámpatestek rekonstrukcióját célzó program. Az első ütem során 7163 lámpát cseréltek le modern és hatékonyabb LED-es izzókra, melyek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen éves szinten 2,3 GWH villamosenergiát takarítottak meg és 1293 tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást. Az új lámpatestek további erénye a magas szintű üzembiztonság, amelynek köszönhetően csökken az egyedi lámpatest karbantartási igénye. A korszerűsítés második, 2017-es munkálatai során további 12 190 darab világítótestet cseréltek le a városban ilyen gazdaságos új lámpákra.

A fejlesztés kapcsán azzal számoltak, hogy még a fejlesztési hitel kifizetése mellett is olcsóbb lesz a világítás Pécsen, s a hiteltörlesztés lejártával pedig jóval gazdaságosabb lesz.

1 hozzászólás

Comments are closed.