Hulladék: sikert értek el a pécsi honatyák

Pécsi országgyűlési képviselők közbenjárásával sikerült elérni a parlamentben, hogy a tervekkel ellentétben ne terhelje jelentős lerakási díj a fel nem dolgozott hulladék miatt a szolgáltatókat. Ezzel az előrevetített jelentős szemét-díjemeléseket akadályozták meg.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, egy uniós előírás szerint 2020-ig a háztartásokban keletkező hulladék felét újra kell hasznosítani hazánk területén is. Hogy ezt elősegítsék Magyarországon, a kormány lerakási díjak bevezetésével ösztönözte volna a szolgáltatókat az újrafeldolgozásra.

Az összeg jelentős terhet jelentett volna a pécsi hulladékgazdálkodást végző Biokomnak, mondja Nagy Csaba, hiszen 2012 júniusától hatezer, 2013 januárjától pedig 12 ezer forintot kellett volna megfizetni tonnánként. Azonban azzal, hogy nem emelhetett árat a Biokom 2012-ben, 190 milliós kiesést okoztak a hulladékgazdálkodási cégnek. Ha pedig júniusban bevezették volna a lerakási díjat, az további 380 millió forintos terhet jelentett volna.

Mindezen okok miatt egy év alatt a szolgáltatónak legalább a másfélszeresére kellett volna emelnie az árait, hogy egyensúlyban maradjon a költségvetése. Nagy Csaba elmondta: pécsi képviselőtársaival ezért kezdeményezték a törvény módosítását. Sikerült elérni, hogy a lerakási díjakat a tervekkel ellentétben nem fél év alatt emelik 12 ezer forintra, hanem négy esztendő alatt fokozatosan. Az év közepétől pedig maximalizálják az ürítési díjakat is, így ezen belül a szolgáltatókra bízzák az emelés mértékét.

Mivel Pécsen már megkezdődött a háztartási szelektív gyűjtés feltételeinek kiépítése, a lerakási díj sem okoz majd jelentős terhet a jövőben az alpolgármester szerint. Mint mondta, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program hozadékaként rövidesen csökkenteni fogja a Biokom a lerakott mennyiséget; így kevesebb után is fizet majd a társaság – tette hozzá Nagy Csaba.

Comments are closed.