Sok pénz kell a vasútra

A kormányzathoz fordultak a vasútvillamosítási szakemberek egy harkányi konferencián, amelyen kiderült: jelentős forrásokat fordíthat kötöttpályás közlekedés fejlesztésére 2014-2020 között Magyarország.

hirdetés
Uránia Mozi

A pénz hatékony elköltése nemcsak a kormányzat, hanem a magyar vasúti szakma felelőssége is. A minap Harkányban rendezte meg a Vasúti Erősáramú Alapítvány a vasútvillamosítási szakma konferenciáját. Csárádi János, a konferencia elnöke, korábbi MÁV vezérigazgató a folyamatban lévő és a tervezett beruházások kapcsán drámai felhívást tett közzé. Mint mondta, sürgősen cselekedni kell, mert különben a magyar vasút tönkremegy.

Mosóczi László, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. igazgatója a 2015-től sorra kerülő vasútfejlesztéseket ismertette. Részletesen bemutatta a Szeged-Hódmezővásárhely tram-train koncepciót, ezt a hazánkban még újdonságnak számító elképzelést. A beruházások során felmerülő számos buktatóra hívta fel a figyelmet Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) munkatársa. A Közlekedéstudományi Egyesület részéről Kovácsné Marczis Ilona a nemzetközi előírások, hazai törvények, rendeletek összeegyeztetésének a nehézségeiről beszélt.

A MÁV erősáramú osztályvezetője, Kökényesi Miklós és Ikker Tibor, a GYSEV Zrt. pályavasúti igazgatója a vasúttársaságok villamosítási beruházásairól adott elő. Utóbbinak volt mivel büszkélkednie, hiszen a GYSEV jelenlegi vonalainak 96 százaléka hamarosan villamosított lesz.

A konferencia ajánlásokat fogalmazott meg a kormányzat számára. A vasúti villamos energia ellátásban dolgozó szakemberek szakmai ismereteinek jelenlegi elégtelen szintje miatt feltétlen szükségesnek tartják a szakmai képzések sürgős megszervezését és beindítását.

Többek közt a vasúti felsővezeték szerelők tanfolyami képzése, a középvezetők képzése, illetve a magyar felsőfokú oktatás területén a vasúti vontatási energiaellátás, a felsővezetéki, az energetikai rendszerek ismertetése hiányzik az oktatási rendszerből. A képzés beindításához el kell készíteni a korszerűsített elméleti alapokat tartalmazó, de gyakorlati megoldásokat is magába foglaló felsővezetékes szakkönyvet.

A közelmúltban megújult, a vasúti energiaellátást érintő szabványok figyelembevételével korszerűsíteni kell a vasúti érintésvédelmi szabályzatot. Az EU-s szabványok fordítása gyakran szakszerűtlen, ezért felülvizsgált szakanyagok sürgős kiadását igénylik a szakemberek. A képzési kérdéseken túl a konferencia résztvevői szorgalmazták a korszerű, energiatakarékos LED lámpatestek rendszerbe állítását a vasútvonalak korszerűsítésénél.