Spielberg-féle élményre készülhetünk

Egy új technikának köszönhetően az országban egyedülállóan látványos előadások várják majd az égbolt titkai iránt érdeklődőket. Bár egy év eleji, a Zsolnay Kulturális Negyed programjait ismetető füzet szerint februárra tervezték az új planetárium indulását, erre április 27-én kerül sor. Érdemes azonban kivárni ezt a pár hetet.

hirdetés

A planetárium előadásainak szakmai felelőse, Nagyváradi László csillagász az április végi nyitás okairól elmondta: eredetileg azért merült fel a februári indulás, mert van egy régebbi műszer, amely azonnal beállítható lett volna a kupolába. Ám kiderült, hogy a kupola akusztikája nem megfelelő, s ezt ki kellett javítani.

Ezzel párhuzamosan felmerült, hogy e negyven évvel ezelőtti technikát egy modernebb, digitális vetítőre cserélik, amely országosan is a legkorszerűbb eszközök közé tartozik. A körülbelül húszmillió forintos, Kappa típusú planetáriumi vetítő beszerzése jelenleg is folyamatban van.

Ez az új technika a korábbiakkal ellentétben nem optikai planetárium, azaz nem úgy működik, hogy egy belülről megvilágított gömbön, a csillagok helyét mutató lyukakon lép ki a fény a kupolába. Az új műszer esetében már egy számítógépes software irányítja a vetítést, számtalan lehetőséget kínálva, még a hasonló budapesti szerkezetnél is nagyobb felbontásban.

Nagyváradi László szavaiból kiderült: a korosztályok szerinti és tematikus ismeretterjesztő előadásaik maximálisan ki fogják használni az új vetítő lehetőségeit. Például a berendezés nemcsak Magyarországról mutatja meg az aktuális égboltot a csillagképekkel, hanem a déli féltekéről is. A Föld-Hold rendszertől indulva mutatja be a naprendszer bolygóit, a Szaturnuszról pillanthatunk vissza bolygónk irányába, mielőtt feltárulnának az idegen galaxisok. Igazi hollywoodi, Spielberg-féle élményre készülhetünk – összegzett a PTE egyetemi docense.

Mindez április 27-én, az Első Zsolnay Fesztivál keretében lesz először látható a nagyközönség számára – mondta el lapunknak Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A félreértések elkerülése végett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zsolnay-negyed planetáriumában csillagvizsgáló nem működik majd.

Ha klasszikus értelemben vett, nagy teleszkópokkal végzett megfigyelésekre nem is számíthatnak a pécsiek, kisebb távcsövekkel azonban saját szemünkkel is gyönyörködhetünk például a Hold krátereiben vagy a Szaturnusz gyűrűjében. A csillagászok jóvoltából ugyanis bizonyos időközönként erre is sort kerítenek majd. Nagyváradi László szerint a kupola melletti játszótér erre alkalmas, és fényszennyezés szempontjából is elég jó az ég ahhoz, hogy a fontosabb objektumok így is látsszanak.

Comments are closed.