Jelentősen romlott a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt több településen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden az MTI-vel.

Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán és Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt. Nyolc településen – Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Szolnokon, Tökölön és Vácon – egészségtelen a levegőminőség. További nyolc településen – Dunaújváros, Hernádszurdok, Oszlár, Pécs, Salgótarján, Százhalombatta, Székesfehérvár, Várpalota – kifogásolt a levegő.

Veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is tünetek jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünet a köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és könnyezés. Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul számos szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegség kialakulásához, illetve a központi ideg- és az immunrendszerre is káros hatással van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását és részesítsék előnyben a tömegközlekedést. A veszélyes és egészségtelen minősítést kapott területeken nem javasolják a kerékpározást sem. Azok számára, akik mégis kerékpárral közlekednek, megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3 típusú) használata javasolt a forgalmas utak mentén.