Szemeteslapátot tört szét gyereke fején egy alkoholista komlói nő

A Komlói Járásbíróság a 2019. december másodikán megtartott nyilvános tárgyaláson Gy. Z. vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 8 hónap börtönre ítélte, egyúttal egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

hirdetés

A vádlott és védője által bejelentett fellebbezés után a Pécsi Törvényszék mint másodfokú bíróság július 9-én megtartott nyilvános ülésen az elsőfokú bíróság ítéletét lényegében helybenhagyta.

A vádirat szerint a nő a komlói Családok Átmeneti Otthonában élettársával együtt nevelte a korábbi kapcsolatából született két, valamint jelenlegi kapcsolatából született egy kiskorú gyermekét. A nő ebben az időszakban családi pótlékból, valamint a gyermekei után járó gyesből élt szegényes körülmények között, ráadásul ivott is.

Nem gondoskodott a gyerekek ruhájáról, rendszeresen koszos, elhanyagolt holmikban járatta óvodába őket, legkisebb gyermekét egész nap a kiságyban hagyta, a pici végig valamilyen kiömlött italban feküdt. Az étkezésre sem fordított nagy gondot a nő, sőt a gyerekeket a szükséges orvosi vizsgálatokra, szemészeti kezelésekre és védőoltások beadására sem vitte el.

gyakran voltak tetvesek is szegény kicsik, amit szintén nem kezelt anyjuk.

Többször bántotta őket, és ok nélkül kiabált velük, legidősebb gyermeke fején egy műanyag szemétlapátot is eltört. Szintén többször előfordult, hogy a nő este elment ismerőseihez italozni, és amíg ott volt, a gyerekeket egyedül hagyta, csak másnap ment vissza hozzájuk, majd a következő napot átaludta, míg a kicsik felügyelet nélkül az átmeneti otthonban voltak.

A vádlott egyszer elvitte magával legidősebb gyermekét névnapot ünnepelni egyik ismerőséhez, ahol a nő nagyon berúgott, a gyerek közben végignézte, ahogy anyját valaki bántalmazza – áll a vádiratban.

Mindhárom gyermek személyiségének fejlődésbeli szintje mind szellemi, erkölcsi, mind érzelmi téren erőteljes eltérést mutat kora átlagától, attól elmarad.

A vádlott a gyermekeivel szemben fennálló nevelési, felügyeleti, gondozási kötelességeinek súlyos megszegésével kiskorú gyermekei testi, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

Az ítélet jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés

Hirdetés