Szlávik: Talán nyárra elérhetjük a tömeges immunitást

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben és minél nagyobb számban beadni, akkor a tömeges immunitás nyárra elérhető lehet – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a közmédiának szombaton. Hozzátette: ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka legyen beoltva.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek “már van hatása a járványra”, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi számok drámaian csökkennének, de javulnak majd az adatok.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egy idő után csökkenni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni.

Arra kell törekedni, hogy minél több ember oltva legyen, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek nem érezhetik magukat szabadnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba.

Ez azt mutatja szerinte, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak.