Szoros együttműködést sürget a kormánnyal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Ma délután, Szegeden tartott online sajtótájékoztatót a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). A téma a koronavírus elleni védekezés, és az ezzel összefüggő, az önkormányzatokat érintő kormányzati intézkedések voltak.

hirdetés
Uránia Mozi

A házigazda szerepében Botka László, Szeged polgármestere kezdte a tájékoztatót. Szerinte a MÖSZ tagjai egyöntetűen azt tartják jelenleg a legfontosabbnak, hogy a lehető legszorosabb legyen az együttműködés a kormány és az önkormányzatok között. Botka azt mondta, jelenleg ez nem így van. Míg Európa legtöbb országában a központi kormányzat jelentős többletforrásokat biztosít a járvány miatt gazdaságilag nehéz helyzetben lévő településeknek, addig Magyarországon ennek az ellenkezője igaz.

– Jól látszik, hogy jelenleg a kormány kétfrontos háborút folytat – nyilatkozta Botka. –

Egyrészt a járvány ellen harcol, másrészt az önkormányzatokkal csatázik.

Szeged példáján keresztül is jól látszik ez. Az elmúlt egy évben, a járvánnyal összefüggésben összesen 16 milliárd forint esett ki a város költségvetéséből, és ebből 10 milliárd a kormányzati elvonások számlájára írható. Csak az iparűzési adó megfelezése 2,6 milliárd forintos kiesést okozott.

A szegedi polgármester szerint egyértelmű, hogy ez egyfajta bosszú a kormány részéről a 2019-es önkormányzati választások eredménye miatt.

– A baj ezzel csak az, hogy

valójában nem a városokat büntetik az intézkedésekkel, hanem a benne élő embereket

– szögezte le Botka.

Nyitrai Klára, a MÖSZ Dél-magyarországi tagozatának vezetője szerint Magyarország 30 éves önkormányzatisága leépülni látszik. Kiemelte azt is, hogy nem lehet pártpolitikai alapon különbséget tenni egyes városok szerint, amikor állami kompenzációról beszélünk.

Függetlenül attól, hogy milyen városvezetés van egy-egy településen, a kormányzatnak ugyanolyan mértékben kell részt vállalnia az elvonások miatt keletkezett hiányból.

A MÖSZ frissel alakult, a megyei jogú városokat tömörítő tagozatának vezetője Pécs polgármestere, Péterffy Attila lett. A városvezető elmondta, hogy a kormány legújabb terve szerint el akarja venni az önkormányzatoktól a településszerkezeti terv készítésének jogát, illetve korlátozná az építési szabályzat alkotásának jogkörit is.

– A megyei jogú városok munkacsoportja, első fő feladatának éppen ezért azt tartja, hogy ezt a kormányzati tervet blokkolja – szögezte le Péterffy. –

Ha ezt megteszik, azzal gyakorlatilag megszűnik a városok beleszólása a saját arculatuk alakításába,

de akár még a közművesítésbe is. Ez ellen minden eszközzel tiltakoznunk kell!

Megyei Jogú Városok Tagozata
Péterffy Attila, Pécs polgármestere bejelentette, hat megyei jogú város – Pécs, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Szombathely, Tatabánya – a mai napon létrehozta a MÖSZ megyei jogú városok tagozatát, amit szigorúan szakmai alapon kívánnak működtetni. – A tagozat lényege, hogy a megyei jogú városok minél jobban tudják hallatni a hangjukat, érvényesíteni érdekeiket – mondta el Pécs polgármestere. – Sajnos, a jelenlegi Megyei Jogú Városok Szövetsége ezt nem teszi meg, az inkább a kormány intézkedéseit érvényesíti ahelyett, hogy a településeket képviselné. Ez egyre jobban érezhető. Ezért ez a hat megyei jogú város a Magyar Önkormányzatok Szövetségén belül kívánja képviseltetni magát. A tagozat vezetője Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Ezen városok a jövőben együtt kívánnak fellépni érdekeik képviseletében és közösen kívánnak tárgyalni a kormánnyal.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke arról számolt be, hogy a napokban tudtak egyeztetni György Istvánnal, a területi közigazgatásért felelős államtitkárral. A találkozót eredményesnek tartotta Gémesi, ott ugyanis állítása szerint megmutattak nekik egy olyan oltási tervet, ami alapjaiban kifejezetten jónak tartanak. Ebben 110 kórház, nagyjából 130 rendelőintézet és legalább 5000 háziorvosi praxis bevonásával számolnak a vírus elleni védőoltás levezénylésekor.

A MÖSZ elnöke azonban rögtön hozzátette, hogy sokkal hatékonyabb, gördülékenyebb kommunikációra van szükség a kormányzat és az önkormányzatok között ahhoz, hogy a települések is részt tudjanak venni az oltás levezénylésében.

– Ma hajnalban kaptunk arról egy levelet Pogácsás államtitkártól, hogy a következő 3 napban 250 ezer kínai vakcina beadását kell megszervezni – mondta el Gémesi. – Nos, ha ilyen későn kapunk értesítést, akkor a másnapi oltás vezénylésében képtelenek vagyunk hatékonyan együttműködni. Éppen ezért időben szeretnénk tájékoztatást kapni!

Hirdetés