TASZ: tízezer ember kaphatta el a koronavírust a magyar kórházakban

Minden hatodik ember, 1752 fő bele is halt az ott elkapott fertőzésbe.

hirdetés
Uránia Mozi

A Társaság a Szabadságjogokért 2021 őszén fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz az előző évekre (2019, 2020) vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentésekért. Érdemi választ nem kaptak, ezért pert indítottak az adatokért – tájékoztatott közleményében a TASZ.

Mint írják, ennek hatására „hirtelen” megjelentek az addig titkolt jelentések az NNK oldalán, így most először lehet képet kapni a járvány mértékéről a kórházakban.

A jelentésből kiderül, a kórházi járványok 79 százalékát a koronavírus okozta, tehát az emberek épp ott kapták el a betegséget, ahová gyógyulni mentek.

Összesen majdnem tízezer embert érintett.

(A nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma egyébként 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú – 2019-ben 137, 2020-ban pedig 112 – volt.)

Egész pontosan 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752-en hunytak el, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban kapott fertőzésbe.

Az adatokból annyi már most biztosan látszik a TASZ szerint, hogy a Covid felbukkanása jelentősen megnövelte a kórházi fertőzések számát, és az egészségügy nem tudja hatékonyan megvédeni a kórházakban kezelt embereket.

Ahhoz, hogy egy járvánnyal szemben hatékonyan lehessen fellépni, elengedhetetlen, hogy megfelelően monitorozzák és közérthető módon, időben közzétegyék a kórházi fertőzési adatokat

– zárul a TASZ közleménye.

A 2019-es jelentések ITT, a 2020-as eredmények pedig ITT tölthetők le.