Tatabányai búza a Nemzet Kenyerében

Tatabánya is csatlakozott „A Nemzet Kenyere” programhoz, melynek kezdeményezője dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Tatabánya alpolgármestere, dr. Kancz Csaba szerint fontos, hogy a Komárom-Esztergom megyei város is hozzájáruljon a közös kenyérhez. A búza szerda reggel érkezik meg a baranyai megyeszékhelyre.


hirdetés

A pécsi kezdeményezés lényege, hogy az adott évben a megyékben és a magyarok lakta, környező országokban termett búzából szállítanak a mohácsi középkori Szent Miklós vízimalomba. Itt augusztus 13-án fogják megőrölni a búzát.

A tatabányai alpolgármester, dr. Kancz Csaba elmondta: dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere levélben kereste meg önkormányzatukat, hogy csatlakozzon „A Nemzet Kenyere” programhoz. Az alpolgármester megköszönte a tatabányai Sikér Kft., Sármány Zoltán és ifj. Fenyvesi Béla helyi vállalkozók adományát, akik összesen 700 kg búzát ajánlottak fel a nemes célra.

A nemzet lisztjéből az augusztus 20-i ünnepségre mintegy 3000 kiscipót, valamint 3-5 kilogrammos nagy kenyereket készítenek, amelyeket adományért cserébe árulnak majd. A befolyt összeget a szervezők a „Nekem nincs ebédem” Pécsi Jótékony Nőegylet javára ajánlották fel.

A sütésen felül megmaradt lisztet a nemzeti összefogás nevében a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja majd. A pécsi ünnepségen minden búzát küldő szervezet is kap egy kis zsákkal az összekevert lisztből.

A szervezők szándéka, hogy ezentúl minden évben megsüssék a Nemzet Kenyerét, amely a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja.

Hirdetés