Theresa May: vagy így lesz Brexit, vagy nem lesz egyáltalán

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból.

hirdetés

Theresa May, aki csütörtökön tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezetről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból. May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet. Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője felvetette a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésének lehetőségét.

Theresa May ugyanakkor csütörtöki alsóházi tájékoztatójában kijelentette: a tárgyalóküldöttségek által Brüsszelben e hét elejére kidolgozott, a brit kormány által szerda este jóváhagyott megállapodástervezet még nem végleges, egyelőre tervezetről van szó, amelyben annak feltételei szerepelnek, hogy az Egyesült Királyság miként tudja zökkenőmentesen elhagyni az Európai Uniót jövő márciusban.

A kormányfő hangsúlyozta: a tervezethez kapcsolódó politikai deklaráció, amely a majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer elemeit körvonalazza, olyan szabadkereskedelmi megállapodást irányoz elő, amely ambiciózusabb az Európai Unió által bármely más országgal eddig megkötött hasonló egyezményeknél. Theresa May kiemelte azt is, hogy a megállapodástervezet biztosítja az Egyesült Királyságban élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár, illetve az Európai Unióban élő egymillió brit jogosultságainak további érvényesülését.

A tory Brexit-tábor részéről a leghevesebb támadások a megállapodástervezet azon elemét érik, amelynek alapján szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Ez pótmegoldásként szerepel a tervezetben az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére, arra az esetre, ha a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre átfogó megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszeréről.

A bírálók egyik fő kifogása az, hogy e megoldás végdátum nélkül lépne életbe. Dominic Raab is azzal a véleményével indokolta lemondását a Brexit-ügyi tárca éléről, hogy ennek alapján az EU megvétózhatná, ha London e szabályozási rendszerből saját döntése alapján ki akarna lépni.

Theresa May azonban csütörtöki alsóházi felszólalásában kijelentette: az átmeneti közös vámszabályozási keretrendszer csak pótmegoldás, amelyet valójában sem London, sem az EU nem akar használni. May szerint egy olyan „biztosítási kötvényről” van szó, amelyet a két fél arra az esetre kötött, ha az új kétoldalú kereskedelmi viszonyrendszer a Brexit utáni átmeneti időszak végéig nem öltene végleges formát.

A brit kormányfő kijelentette: az Európai Unió semmiféle jövőbeni partneri viszonyról nem lenne hajlandó tárgyalni e megoldási opció nélkül.

A csütörtöki miniszteri lemondásokra és a Brexit-megállapodást övező politikai viharra a font meredek gyengüléssel reagált. A csütörtök délutáni londoni kereskedésben a font egysége csaknem másfél százalékkal 1,275 dollár/fontig süllyedt az 1,30 dollárhoz közeli előző esti záró szintről, majd Theresa May alsóházi beszéde után valamelyes erősödéssel 1,28 dollár/font fölé emelkedett.