Tízből egy esetben talált hibát a NAV

Hasznosnak bizonyult az adótraffipax Baranyában is, közölte a NAV. Jelentősen javult az adózási fegyelem a nyári időszakban az ellenőrzések szerint. Kevesebb mint felére csökkent a mulasztók aránya 2016-hoz képest. A vizsgálatok csupán tíz százalékában állapítottak meg mulasztást a NAV baranyai munkatársai.

A nyári időszakban több mint 500 ellenőrzést végeztek a NAV baranyai revizorai az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, így Pécsett és környékén, Harkányban, Orfűn, Mohácson, Villányban, valamint a Balatonon, és nem csak munkaidőben, hanem attól eltérő időpontokban is. Az ellenőrök jelen voltak a POSzT fesztiválon, a Pécsi Sétatér Fesztiválon, és egyéb baranyai rendezvényeken is.

A vizsgálatok kiterjedtek a nyugtaadás, a foglalkoztatás, az online pénztárgéphasználat, és az áruk eredetének ellenőrzésére, valamint forgalomszámlálásokat is végeztek a hivatal munkatársai. Próbavásároltak fagylaltozókban, éttermekben, büfékben, cukrászdákban, vásárokon, piacokon, fesztiválokon, szolgáltatást vettek igénybe autómosóban, és taxival is utaztak. Online értékesítési felületeken rendeltek telefonos kiegészítőket, könyveket, társasjátékot és ajándéktárgyakat.

A feltárt 52 szabálytalanságból 31 esetben a nyugtaadás elmulasztását és a pénztárgép szabálytalan használatát, 19 dolgozónál a feketefoglalkoztatást, és 2 üzletben az igazolatlan eredetű áru értékesítését állapították meg a revizorok. A kiszabott mulasztási bírság összege meghaladja a 18 millió forintot, és 12 esetben kellett üzletet bezárni. A javuló adózási fegyelem ellenére akadtak olyan adózók is, akik többszörösen, vagy ismételten mulasztottak. Egy kifőzdében az ellenőrök forgalomszámlálást végeztek, s a forgalom a megfigyelt időszakban a tízszeresére növekedett. A hirtelen forgalomnövekedés volt a jellemző a vizsgált cukrászdák esetében is.

Egy vendéglőben többszörös mulasztást állapítottak meg a revizorok, mert a nyugtaadás elmulasztása mellett egyik dolgozó sem volt bejelentve. Egy személyszállítással foglalkozó adózó a vizsgált időszakban elvégzett 370 fuvart próbálta magáncélú utazásként beállítani, de a begyűjtött adatok és információk, rendszeresen végzett gazdasági tevékenységről árulkodtak.

A NAV hangsúlyozta, az ellenőrzések ősszel is folytatódnak, a revizorok megjelenésére továbbra is bárhol, bármikor lehet számítani.

hirdetés
Hirdetés