Több ezer szakember hagyhatja el az egészségügyet

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felméréséből, melyről a Népszava cikke alapján a 24.hu számolt be.

1200 válaszadó nyolc százaléka a nyugdíjazását, 48 százaléka a felmondását tervezi, amint június 15-től megszűnik a felmondási tilalom – olvasható a cikkben.

Az elmúlt 8 hónapban, a korlátozás alatt csak egyszer, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor volt lehetőségük a dolgozóknak kilépni.

Akkor mintegy ötezer szakember távozott.

Mint írja a 24.hu, a Népszava értesülései szerint „sokakat az tartott vissza, hogy az egészségügyre nehezedő iszonyatos járványnyomás alatt nem akarták cserben hagyni sem a betegeket, sem a kollégáikat”.

Az új felmérésből az derült ki, a távozást tervezők kevesebb mint fele maradna az egészségügyben, ők egy másik állami- vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát.

A többiek a pályát is elhagynák.

A cikk szerint a szakszervezeteket is sokat keresték meg azzal az elmúlt hónapokban, hogy munkahelyet váltanának vagy elhagynák az ágazatot, melynek legfőbb okaként az alacsony bért jelölték meg, illetve az új szolgálati jogviszony bevezetését.

További részletek itt olvashatók.

hirdetés
Uránia Mozi