Több tragédiát hozott az idei nyár: 14-en fulladtak a Balatonba

Míg három éve hatan, tavaly nyolcan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14-en vesztették életüket a Balatonban – írja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlése alapján a Népszava.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 12 ezer személyt, és több mint kétezer hajót ellenőrzött a szezonban, a rendészek 177 kivonulás alkalmával 376 embert mentettek ki a tóból. A 14 vízbefulladás egy kivétellel úszás során, illetve valamilyen vízi eszköz használatával kapcsolatban következett be, egyik sem közlekedési baleset volt – derül ki a cikkből.

Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa is nyilatkozott a lapnak, a vízimentőképzés vezetője szerint az idei nyár átlagosnak volt mondható, ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek évről évre: a vízibalesetek többsége az emberi felelőtlenségre vezethető vissza.

A strandolók nagy részén látszik, hogy nem mozognak otthonosan a vízben, mégsem tartják be az alapvető szabályokat, úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal hagyják el a biztonságos zónát, később a nyílt vízen bajba kerülnek.

Pedig a szakártő szerint a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, és mit nem.

A szakember azt is hozzátette, néhány évvel ezelőtt inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban eltűntek a korosztályi különbségek: ma a fiatalabb korosztály tűnik óvatosabbnak a 10-15 évvel ezelőtti kortársaikhoz képest, akik közül nagyon sokan úszni sem tanultak meg.