Újra lecsaphat a barcelonai gázoló

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetője, aki ellen most is hajtóvadászat folyik, akár újra járókelők közé hajthat.

hirdetés

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta, más sejtekkel nem valószínű, hogy van kapcsolata, de ő maga megismételheti a terrortámadást akkor, ha érzi, hogy szorult helyzetben van, és így inkább másodszor is “mártírt” csinál magából, mint hogy hagyja magát elfogni.
Gyarmati István elmondása szerint Barcelonában van a legnagyobb muzulmán közösség, és bár a spanyolországi menekültek vannak a legjobban integrálva, muzulmán fiatalok hónapok alatt a propaganda hatására nagy számban radikalizálódtak. Mindenre és mindenkire pedig nem lehet felkészülni – tette hozzá.

Közölte továbbá: nincs konkrét összefüggés a merénylet és a Spanyolország felé erősödni látszó migrációs hullám között. Megjegyezte, bár Gibraltár felé rövidebb az út, de a szomszédos Marokkó jól szervezett állam, amelyik keményen bánik az illegális határátlépőkkel.